Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ένα ...λαχείο θα σώσει την ψυχική υγεία

 
Θα ξεκινήσουμε με το γνωστό θέμα της αναστολής της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια», μέχρι τη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης από το Υπουργείο Υγείας. Το θέμα το αναλύσαμε στο post: "Ποιος Ψεύδεται", αλλά φαίνεται ότι το απίστευτο επικοινωνιακό παιγνίδι συνεχίζεται.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναστολή της χρηματοδότησης του προγράμματος, αφού έλαβε υπόψη την πολιτική και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας. Αυτά διαβάσαμε στην απάντηση του υπουργείου σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη (αρ. πρωτ. 18148/6-3-2009), δηλαδή σε επίσημο έγγραφο προς τη δ/νση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η απάντηση μάλιστα καταλήγει με το γνωστό πλέον σύνθημα: “η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και ο χώρος της ψυχικής υγείας θα εξυγιανθεί”.

Από την άλλη πλευρά, τώρα, έχουμε τη δήλωση της Chantal Hughes, εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, η όποια δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει επισημάνει στην Ελλάδα το σοβαρό έλλειμμα της χρηματοδότησης από τον δημόσιο προϋπολογισμό των δομών αποκατάστασης ψυχικά ασθενών, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία τους και καταλήγει: "Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα". (Ελευθεροτυπία 14/02/2009). Το ίδιο υποστηρίζει και το Δίκτυο φορέων ψυχικής υγείας Αργώς: “Το Δίκτυο συνάντησε δύο φορές την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν την αναστολή της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια”.

Εμείς τα αναφέρουμε και εσείς ...πιστέψτε όποιον θέλετε. Γιατί άκρη δεν βγάζουμε.

update: Κοροϊδία (Ελευθεροτυπία, 13/3/2009)


Επίσης, χθες ασχοληθήκαμε με την επίσχεση εργασίας των απλήρωτων επί επτά μήνες εργαζομένων σε οικοτροφείο της Πάτρας. Σήμερα, πήραν απάντηση από το Υπουργείο Υγείας και αυτοί και οι υπόλοιποι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας, με επιστολή του προς τα σωματεία εργαζομένων (αρ. πρωτ.1940/12-3-2009), ενημερώνει ότι:
α) από τον Μάιο 2009 διευθετείται οριστικά το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων με μια νέα διαδικασία, αλλά επιτρέψτε μας να είμαστε δύσπιστοι στις "νέες διαδικασίες" που υπογράφονται από τον κ Καλογερόπουλο και την κ. Τροχάνη,
β) από τον Απρίλιο 2009 οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας θα εισπράττουν χρήματα και από το Κρατικό Λαχείο (έκπληξη !)
,
γ) για τις δύο νέες πηγές χρηματοδότησης να μην ξαναγράψουμε, γιατί είναι τόσο νέες που τις ακούμε τρία χρόνια και δεν τις έχουμε δει ακόμα (πρόκειται για το περίφημο 2% επί των προμηθειών και το νοσήλιο για τους ελάχιστους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ),
δ) για το νοσήλιο, που όπως είπαμε πριν ακούμε εδώ και τρία χρόνια, θεσμοθετήθηκε η αναδρομικότητα του,
ε) θεσμοθετήθηκε επιτροπή διοικητικού - οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου των φορέων.

Όλα αυτά έκανε το Υπουργείο Υγείας για τους φορείς ψυχικής υγείας και τους εργαζόμενους. Χρήματα δεν έδωσε, αλλά θα περιμένουμε το ...κρατικό λαχείο !


Έτσι κι αλλιώς στην τύχη της την έχει αφήσει την ψυχική υγεία.


ΥΓ. Όποιος δεν θέλει να περιμένει το λαχείο, ας ετοιμάζεται για τις νέες κινητοποιήσεις.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμην δια την παρέμβαση αλλά νομίζω ότι είστε υπέρ το δέον καχύποπτοι. Γιατί να μην τους πιστέψουμε δηλαδής?

Εγώ προσωπικά δεν περιμένω κανένα λαχείο. Το λαχείο μας έτυχε μια φορά και είναι η Κυβέρνησαρα μας. Σιγά μη μας ξανατύχει...

Αυτή-αυτή, ειδικά αυτή η επιτροπή διοικητικού - οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου των φορέων μου ακούγεται ως godot της υγείας! Τι ?
Godot, μεσσίας, θα σώσει την υγεία! Ποιος κακόπιστος αμφιβάλλει ότι τέτοιες επιτροπές έχουν πάει την ελλάδα μπροστά ? ...

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, κάπου διάβασα αυτές τις μέρες ότι υπάρχουν σκέψεις να ξανανοίξουν τα ψυχιατρεία μόνο για τα χρόνια περιστατικά, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε άλλες δομές. Το πάνε λοιπόν μαλακά, αν και γνώμη μου είναι ότι η απόφαση είναι ειλημμένη. Δύσκολοι καιροί περιμένουν τον χαϊδεμένο...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

zed,
κάποτε λειτουργούσε η μονάδα υποστήριξης των φορέων (ΜΥΠ), η οποία σταμάτησε να λειτουργεί το 2007. Το υπουργείο δεν θεώρησε τόσο σημαντική την υποστήριξη των φορέων όσο τον έλεγχό τους. Αυτό δείχνει και την αντίληψη του υπουργείου. Ας έχουμε άλλη μια επιτροπή λοιπόν, μήπως και πάει ακόμα πιο μπροστά η χώρα, όπως λες.

silentcrossing,
όχι μόνο σκέψεις αλλά και υπογραφές, το αναφέραμε και εδώ: http://psi-action.blogspot.com/2009/03/blog-post_08.html

Ιδρύματα μέσης και υψηλής ασφάλειας για δυσίατα και χρόνια περιστατικά. Ο τίτλος τα λέει όλα.
Από τον Υπουργό όλα τα περιμέναμε, αλλά από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας που το πρότεινε;

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την εβδομάδα είπα να παρακολουθήσω τηλεόραση και άκουσα τα εξής:
α) ο ελληνικός λαός πλήρωσε έξι φορές επάνω την κατασκευή του Ελ. Βενιζέλος και δεν θυμάμαι πόσες φορές επάνω το νέο οδικό δίκτυο.
β) δεκάδες αστυνομικά τμήματα παραμένουν κλειστά σε όλη την Ελλάδα και το κράτος πληρώνει κάθε μήνα τα ενοίκια των κτιρίων.

(για να μην βάλουμε και τα πολλά άλλα σκάνδαλα που ακούμε συνέχεια).

Τουλάχιστον με τα χρήματα για τα ενοίκια των αστυνομικών τμημάτων (που δεν λειτουργούν), δεν θα μπορούσαν να καλύπτουν τα ενοίκια των κοινοτικών δομών που απειλούνται με εξώσεις;
Δύσκολο ε; ...τα υπουργεία μου!

Ανώνυμος είπε...

Ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος μετά την τεράστια επιτυχία του στο Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την καριέρα του στην εκπομπή "ζούγκλα" (όπου έχει μόνιμη θέση).

Ανάλογες επιτυχίες ευχόμαστε και στα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Κοροϊδία...

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για το ίδιο ψέμα: ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος είχε αρνηθεί τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε προσωρινά τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια». Το ίδιο ισχυρίστηκε και πρόσφατα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη.

Ομως, για κακή τύχη του υπουργού, η «Ε» είχε ρωτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσίευσε την απάντηση στην έρευνα για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης (14/2/2009). Στην απάντηση διαπιστώνεται η χρόνια υποχρηματοδότηση των δομών αποκατάστασης ψυχικά ασθενών, που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία τους και διαψεύδεται κατηγορηματικά ο υπουργός, αφού όπως επί λέξει αναφέρεται: «Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα».

Οταν καταρρέουν οι προσπάθειες 20 χρόνων για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δεν πάει πολύ και η κοροϊδία από πάνω; Και μάλιστα στη Βουλή;

Από την Ελευθεροτυπία (13/3/2009), περάστηκε και ως update στην κύρια ανάρτηση.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=87994596,93390436,6491684,14391204,28507428,34947748,42838052,56897956,64784164

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Με πολύ αγωνία και την δέουσα προσοχή παρακολουθώ το θέμα και τον αγώνα σας που δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Ίσως άργησε η εκκίνηση, ίσως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά τα γεγονότα έτρεξαν έκτοτε με ταχύτητα. Δεν πιστεύω να το πάει εκεί που θέλει τελικά ο Υπουργός το θέμα. Δηλαδή να περάσει την Ψυχική Υγεία στα χέρια των ιδιωτών., καθ’ ολοκληρία. Σίγουρα κάτω από το τραπέζι συνωστίζονται αποφάσεις, τροπολογίες κ.λ.π. Ίσως κάτι πετύχει αλλά η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν θα σταματήσει. Είτε αυτός είτε ο επόμενος Υπουργός Υγείας θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τώρα πρέπει να προηγηθούν οι διαβουλεύσεις ,τι να κάνουμε; Υπομονή και επιμονή παιδιά. Σκληρή η προσπάθειά σας αλλά δεν θα του περάσει του ωραίου να κάνει τσιφλίκι του τον χώρο της Υγείας.
Εδώ που τα λέμε ας μην του ρίχνουμε όλο τ' ανάθεμα. Γιατί εν τέλει αυτός ΄κάνει κουμάντο ; Τι είναι κράτος εν κράτει ; δεν υπάρχει Αρχή πάνω από αυτόν να πάρει την κατάσταση στα χέρια της όταν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει θέση ξεκάθαρη; Ας μην εθελοτυφλούμε,κι ας μην κολλάμε μόνο στον ωραίο. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και το παλεύουν χωρίς να υπολογίζουν σωστά την αντίδραση της Βάσης. Αυτό θα τους φάει όλους αυτούς τους ,κομψευόμενους και μη ,κυρίους της εξουσίας.
Καλή δύναμη .
Εμείς ελπίζω να τα πούμε σύντομα και από τον ΠΗΓΑΙΜΟ.
http://ligery.pblogs.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates