Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τα παιδιά στα ιδρύματα


Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στα ιδρύματα της χώρας μας αναδεικνύονται (για άλλη μια φορά) μετά από τις επισκέψεις του Συνηγόρου του Πολίτη στο Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Αθηνών (Σκαραµαγκά) και στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας. Στις επισκέψεις συμμετείχε και η κυρία Μαίη Παπούλια, ψυχολόγος και σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, διαβάζουμε για άκρως προβληματικές συνθήκες διαμονής και περίθαλψης, σοβαρή υποστελέχωση, καταστολή και δέσιμο των παιδιών, χρήση ξύλινων κουβουκλίων για περιορισμό, χρήση καμερών για παρακολούθηση... Δηλαδή, η γνωστή τραγική κατάσταση των ιδρυμάτων. Ακολουθεί το σχετικό ∆ελτίο Τύπου (10.9.2009) του Συνηγόρου του Πολίτη:

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
∆ελτίο Τύπου

Επισκέψεις του Συνηγόρου του Πολίτη σε Κέντρα Περίθαλψης Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις

Οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, Γιάννης Σακέλλης, και για θέματα Δικαιωμάτων του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, μαζί με επιστήμονες της ανεξάρτητης αρχής επισκέφτηκαν στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2009 το Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Αθηνών (Σκαραµαγκά) και το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας, για να διαπιστώσουν τις συνθήκες λειτουργίας τους και τον βαθμό κάλυψης των αναγκών των ανηλίκων και ενηλικιωθέντων περιθαλπόµενων σε αυτά.

Στις επισκέψεις συμμετείχε και η κυρία Μαίη Παπούλια, ψυχολόγος, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνθήκες και τα προβλήματα που απασχολούν τις Μονάδες αυτές, μεταφέροντας και το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια για τα θέματα αυτά.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, οι εκπρόσωποι της ανεξάρτητης αρχής επικοινώνησαν µε τη διοίκηση, εκπροσώπους των εργαζομένων και το επιστημονικό προσωπικό των Μονάδων και είχαν συναντήσεις µε τους φιλοξενούμενους. Κατά την επίσκεψη σε θαλάμους και στις εγκαταστάσεις τους διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες διαμονής και περίθαλψης στις μονάδες αυτές είναι άκρως προβληματικές. Ειδικότερα εξακολουθεί η σοβαρή υποστελέχωση τους, κυρίως σε νοσηλευτές, αλλά και η απουσία του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ακόμη σε εκτεταμένο βαθμό η καταστολή και η πρόσδεση περιθαλπόµενων στις κλίνες τους, η χρήση ξύλινων κουβουκλίων για τον περιορισμό του αυτοτραυµατισµού ή τραυματισμού λόγω αδυναμίας διαρκούς εποπτείας ορισμένων εξ αυτών και η χρήση καμερών για την παρακολούθησή τους, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού για παρουσία σε κάθε θάλαμο. Άμεσα συνδεόμενο είναι το ζήτημα της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων, που καλούνται να διαχειριστούν σοβαρότατα περιστατικά, χωρίς την επαρκή στήριξη και ενθάρρυνση της Πολιτείας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, που έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν Κέντρα Περίθαλψης για παιδιά και ενήλικες µε χρόνιες παθήσεις, νοητική στέρηση και ψυχικές διαταραχές, συγκεντρώνει στοιχεία, µε στόχο να συμβάλει με προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις σύμφωνα µε τα διεθνώς επικρατούντα πρότυπα. Ειδικότερα, είναι αναγκαία η μετεξέλιξη των Κέντρων αυτών σε μονάδες φιλοξενίας μικρής δυναμικότητας (προστατευμένα διαμερίσματα, ξενώνες και οικοτροφεία), εξειδικευμένες ανάλογα με τις ηλικιακές και θεραπευτικές ανάγκες των περιθαλποµένων, επαρκώς στελεχωμένες και ενταγμένες στις τοπικές κοινότητες. Επίσης, είναι αναγκαία η σύνδεσή τους µε Κέντρα Ημέρας που θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, θεραπείας και εκπαίδευσης σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις διαμένοντα μαζί µε τις οικογένειές τους ή μακριά από αυτές.


Ο Συνήγορος του Πολίτη, ενεργώντας και ως Συνήγορος του Παιδιού, θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε δομές περίθαλψης και αποκατάστασης για ανηλίκους και ενηλίκους σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρακολουθώντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό τους και για την προστασία των δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων σε αυτές.

Σχετικές αναρτήσεις:
Παιδική Κακοποίηση στα Ιδρύματα

Παιδικοί Θάνατοι στα Ιδρύματα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates