Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Απάντηση στις δηλώσεις Μαρίας Τροχάνη


H Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας απαντά στις δηλώσεις που έκανε η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μαρία Τροχάνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega», με το παρακάτω δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε χρόνιους ασθενείς προερχόμενους από τα μεγάλα ψυχιατρεία, καλύπτει ψυχιατρικά τομεοποιημένες περιοχές της Χώρας και λειτουργεί Κέντρο Ημέρας για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο. Όπως όλοι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (Ν.Π.Ι.Δ.), η Εταιρία μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της υποχρηματοδότησης από το φορέα που εποπτεύει και χρηματοδοτεί, το Υ.Υ.& Κ.Α.

Ο φορέας μας λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες έως τώρα σε 2.000 περίπου ασθενείς, ανά έτος, σε διάφορες περιοχές της Χώρας : Έβρο, Ροδόπη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αττική. Επιπλέον παρέχει εκπαιδευτικό έργο και σε άλλους φορείς ψυχικής υγείας, αλλά και συναφείς κοινωνικούς φορείς, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού είναι 202 άτομα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Η σημερινή κατάσταση όμως είναι τραγική.

Το αρμόδιο Υπουργείο, όχι μόνο δεν δίνει λύση στα προβλήματά μας, αλλά τα αντιμετωπίζει με υπεκφυγές, αλλεπάλληλες υποσχέσεις, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και κατασυκοφάντηση της Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. και των άλλων Φορέων Ν.Π.Ι.Δ.

Παράδειγμα οι δηλώσεις της κυρίας Μ. Τροχάνη, Ειδικής Γραμματέως σε θέματα ψυχικής υγείας στο Υ.Υ.& Κ.Α., στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega», της 8/2/2008. Αναφερόμενη στο φορέα μας είπε ότι τον Ιανουάριο του 2008 είχε «πλεόνασμα». Το ποσό όμως, το οποίο η κυρία Τροχάνη χαρακτήρισε ως πλεόνασμα έφτασε στο ταμείο μας μόλις στις 28/12/2007 και όπως ήταν φυσικό χρησιμοποιήθηκε για να συμπληρώσει τις υποχρηματοδοτήσεις του Υπουργείου για την κάλυψη των δαπανών έτους 2008 και μέχρι τον Αύγουστο. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι για την κάλυψη δαπανών έτους 2008 ο φορέας μας έλαβε ποσό που αντιστοιχεί στο 58% περίπου του προϋπολογισμού μας.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα το προσωπικό είναι απλήρωτο, αρκετοί θεραπευτές έχουν παραιτηθεί, οφείλονται πολύ μεγάλα ποσά στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε προμηθευτές, στους ιδιοκτήτες των κτιρίων που νοικιάζουμε, στις ΔΕΚΟ. Σημαντικότερο όμως όλων είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας, ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στα άσυλα.

Επιπλέον, ουδέποτε η Εταιρία έχει κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση από τα αρμόδια όργανα που έχουν προβεί σε ελέγχους. Άρα, η όποια συνέχιση ψευδών δηλώσεων που αφορούν την Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. έχει στόχο τη δυσφήμιση και αποδυνάμωσή μας και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη λύση του θέματος της υποχρηματοδότησης.

Ανέφερε επίσης η κυρία Τροχάνη ότι το Υπουργείο έχει φροντίσει να εξασφαλίσει επιπλέον πηγές χρηματοδότησης: α) από τα ασφαλιστικά ταμεία (νοσήλια ασθενών) και β) από την είσπραξη του τέλους κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης, 2% από τις προμήθειες της Επιτροπής Προμηθειών.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία πολλοί ασθενείς, ανά δομή, είναι ανασφάλιστοι, άρα το έσοδο είναι πολύ μικρό αφενός, και αφετέρου η είσπραξή του καθυστερεί παρά πολύ. Τα δε έσοδα του 2% από τις προμήθειες είναι άγνωστο το πότε θα εισπραχθούν, δεδομένου ότι οι προμηθευτές των νοσοκομείων είναι απλήρωτοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεωρήσαμε απαραίτητο να προχωρήσουμε σήμερα στη δημοσίευση ενός δελτίου τύπου, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για την Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. σε σχέση με όσα υποστηρίχτηκαν από την κυρία Γενική Γραμματέα στην εκπομπή του ΜEGA, και μέχρι να επανέλθει το θέμα όπως ειπώθηκε από τους συντελεστές της εκπομπής.

Ζητάμε άμεσα την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και ημουν αρνητικα προδιατεθιμενος απεναντι της η Κα Τροχανη με αφησε πληρως ταγμενο υπερ της. Επειδη ορισμένοι φορεισ κανουν κακη διαχειρηση, πολυ πιθανον λόγς ασκησης πιεσης, κατηγορειται αδικως το υπουργειο!! Ολοι οι εργαζόμενοι ας αναζητήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του!!!
Μπρ'αβο στην Κα Τροχάνη για τις δηλώσεις της!

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Βεβαια, το γνωστό ερώτημα είναι γιατί δεν στέλνει στον εισαγγελέα αυτούς τους δύο φορείς που λέει εδώ και δύο-τρία χρόνια ότι κάνουν κακοδιαχείριση (αν πραγματικά είναι έτσι τα πράγματα).

Επίσης, τι γίνεται με τους άλλους φορείς που δεν κάνουν κακοδιαχείριση; Ισχύει το "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά", που ακούστηκε από στέλεχος του υπουργείου;

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν. Και δεν ξέρουμε αν είχατε να πληρωθείτε μισό χρόνο, εξαιτίας της πολιτικής που στηρίζει η κα Τροχάνη, πόσα μπράβο θα λέγατε.

Ποιά θεωρείτε εσείς τη ρίζα του προβλήματος;

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates