Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ποιος Ψεύδεται ;



Κάποιος ψεύδεται και θα αποκαλυφθεί σύντομα! Αυτό μόνο μπορούμε να πούμε μετά από τα "παράξενα συμβάντα" των τελευταίων τριών ημερών. Παρακολουθήστε με προσοχή τη σειρά των γεγονότων:

  1. Την Τρίτη 27/01/2009, πληροφορηθήκαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε αναστολή της χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια», μέχρι την πλήρη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. http://www.protothema.gr/content.php?id=22768 Μάλιστα, το Yπουργείο Υγείας «χρέωσε» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Συνήγορο του Πολίτη και και ιδίως στη δημοσιοποίηση σχετικής με το θέμα επιστολής του. http://psi-action.blogspot.com/2009/01/blog-post_19.html
  2. Την Τετάρτη 28/01/2009, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε Δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρει: "Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 η προγραμματισμένη από χθες συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Αριστείδη Καλογερόπουλου και της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας κ. Μαρίας Τροχάνη με τον αρμόδιο διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κίντζελε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια», αφού έλαβε υπόψην της, την πολιτική και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον τομέα αυτό." http://www.mohaw.gr/i-psychiatriki-metarrythmisi-tha-prochorisei
  3. Σήμερα 29/01/2009, το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς", εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
  4.  

    Δελτίο Τύπου
    29 Ιανουαρίου 2009

    Σχετικά με την διακοπή των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΥΚΑ (28/01/09)

    Με μεγάλη έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι, αντίθετα με αυτό που διατυπώνεται στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η διακοπή των χρηματοδοτήσεων παραμένει έως ότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζας που οργάνωσε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Τζαμπάζη με θέμα «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ε.Ε.: Η περίπτωση της Ελλάδας» και στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων ψυχικής υγείας και εκπρόσωπος του ΥΥΚΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την υλοποίηση όλων των στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια» και γι’ αυτό προέβη σε αυτή την πολύ σημαντική, διοικητικού χαρακτήρα, ενέργεια. Έως τώρα το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε διακηρύξεις και πρωτοβουλίες, αλλά δεν έχει επιδείξει κανένα αποτέλεσμα.

    Θεωρούμε επιτακτικό το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να πληροφορηθούμε έγκυρα, επιτέλους, για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που προκύπτει και για το αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσείς της απέναντι στην ΕΕ και αν εγκαλείται γι’ αυτό τον λόγο.

    Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ε.Ε., τόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο, όσο και σήμερα, αποσαφήνισε ότι σε οποιαδήποτε δράση ελέγχου της οργάνωσης και των δαπανών των φορέων που υλοποιούν το έργο, θεωρεί το Δίκτυο και τα ΝΠΙΔ που αποτελούν τα μέλη του ισότιμους εταίρους που θα συμμετέχουν μέσω αντιπροσώπου στην ειδική μονάδα ελέγχου που προτίθεται να συστήσει το ΥΥΚΑ.

    Μπροστά στην κατάρρευση των δομών ψυχικής υγείας που διαπιστώνεται σε πολλά επίπεδα και στον κίνδυνο απώλειας πόρων για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο απαντάει για άλλη μία φορά με ψεύδη, αδέξιους χειρισμούς και υπεκφυγές. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι κάτι που το απαιτούν οι ασθενείς, οι συγγενείς τους, οι εργαζόμενοι στις δομές, οι τοπικές κοινωνίες, οι εθνικοί και διεθνείς επιστημονικοί φορείς και πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


    Τι συμβαίνει τελικά ? Ψεύδεται το Υπουργείο Υγείας ? Κάτι άλλο συμβαίνει ?

    Ένας τρόπος υπάρχει για να μάθουμε την αλήθεια, γι' αυτό:

    Δεν θέλουμε δελτία τύπου, ούτε δηλώσεις. Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να δημοσιοποιήσει άμεσα τη σχετική αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

    Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

    Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

      
    Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η Εθνική Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα που οργάνωσε το Δίκτυο "Αργώς".

    Εντωμεταξύ, παράξενα πράγματα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Χθές διαβάσαμε ότι ανέστειλλε τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια» η Ε.Ε., μέχρι την πλήρη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. http://www.protothema.gr/content.php?id=22768 Δηλαδή, διακόπτονται τα κονδύλια μέχρι το Υπουργείο Υγείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στις κοινοτικές δομές.

    Σήμερα, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος και η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας Μαρία Τροχάνη φαίνεται ότι έπεισαν τον αρμόδιο διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Georges Kintzele να άρει την αρχική του απόφαση. http://www.protothema.gr/content.php?id=22830

    Πείστηκε, λοιπόν, ο κύριος Kintzele αλλά, από ότι διαβάζουμε και στο δελτίο τύπου που λάβαμε από το Δίκτυο "Αργώς", δεν έχει πειστεί κανένας άλλος.

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     
    Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας Αργώς έκτακτη Εθνική Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

    Η σύσκεψη αυτή εντάσσεται στις συνεχιζόμενες δράσεις καταγγελίας απέναντι στην γενικευμένη και εντονότατη κρίση και συστηματική απαξίωση του δημοσίου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι πολιτικές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (έλλειψη σχεδιασμού για τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης σε κάθε τομέα, έλλειψη αξιολόγησης και θέσπισης κριτηρίων ποιότητας, ελλείψεις προσωπικού, συνεχείς ψευδείς διακηρύξεις και συκοφαντία εναντίων φορέων, νεοφιλελεύθερη πολιτική «φιλανθρωπίας» για τους ψυχικά ασθενείς, ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών κοκ) έχουν οδηγήσει τις δημόσιες ψυχιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε αποσύνθεση και έρχονται να ακυρώσουν το επιστημονικό και κοινωνικό τους έργο. Η κρίση στο χώρο της ψυχικής υγείας τόσο στις δομές των δημόσιων ψυχιατρείων και νοσοκομείων όσο και των δομών των ΜΚΟ έχει πλέον παγιωθεί επί πενταετία και οδηγεί σε κατάρρευση όλο το σύστημα ψυχικής υγείας.

    Τα δύο πρόσφατα έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη για την πλημμελή παροχή φροντίδας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και την κατάρρευση των δομών για παιδιά και για εφήβους τεκμηριώνουν ότι πλέον δεν μιλάμε για μια κρίση διαχειριστική αλλά για μια κρίση κοινωνική τόσο σε επίπεδο καταπάτησης δικαιωμάτων όσο και σε επίπεδο καταπάτησης θεραπευτικών και αποκαταστασιακών διαδικασιών, που οδηγεί σε πλήρη απαξίωση το Δημόσιο και Κοινωνικό Σύστημα Ψυχικής Υγείας και σε εξαθλίωση τους ψυχικά ασθενείς που λαμβάνουν υπηρεσίες από αυτά.

    Το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι το γεγονός ότι ενώ το 2007 διατέθηκαν για τις δομές των ΝΠΙΔ 55 εκατ. ευρώ (ενώ απαιτούνταν 62 εκατ. ευρώ), το 2008 διατέθηκαν μόλις 47,8 εκατ ευρώ (ενώ απαιτούνταν 76 εκατ. ευρώ), δηλαδή ενώ οι ανάγκες αυξήθηκαν, οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν κατά 7.2 εκατ. ευρώ. Αυτή η κατάσταση όμως δυστυχώς προβλέπεται ότι θα οξυνθεί ιδιαίτερα το 2009, αφού αφενός υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη από το 2008 που ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ και αφετέρου το 2009 οι δομές που χρηματοδοτούνται πολλαπλασιάσθηκαν, το ΥΥΚΑ έχει διασφαλίσει επίσημα μόνο 40 εκατ. ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ενώ απαιτούνται 109 εκατ. ευρώ.

    Στην τοποθέτηση του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος δήλωσε ότι με τις παρούσες συνθήκες το σύστημα θα έχει καταρρεύσει πλήρως ως τον Απρίλιο και κάλεσε για άμεση δράση με την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της ΑΔΕΔΥ. Η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, κ. Δημητριάδου δήλωσε ότι παρουσιάζεται πρωτοφανής οπισθοδρόμηση και ότι οι εργαζόμενοι και οι φορείς θα έχουν την υποστήριξη της ΓΣΕΕ στις δράσεις τους. Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Δικαιωμάτων Ατόμων με ψυχικές διαταραχές ΥΥΚΑ, Αν. Καθ. Β. Τομαράς στην παρέμβαση του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Πολιτεία ωφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους φορείς στους οποίους η ίδια ανέθεσε το έργο αυτό. Η Επιτροπή για την προστασία έχει στείλει πολλές αναφορές και προτάσεις αλλά λίγες έχουν εισακουστεί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αν το Υπουργείο συνεχίσει να αγνοεί τις συστάσεις της Επιτροπής, οι αναφορές αυτές θα αποστέλλονται στις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές επιτροπές. Και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, μέσω του μέλους του ΔΣ, κ. Ε. Σιούτη, που παρέστη στη διαβούλευση, συμπαραστέκεται στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του Δικτύου και έχει επισημάνει τα προβλήματα μέσω της Έκθεσης της Επιτροπής για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (www.psych.gr). Εκ μέρους του Τομέα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μ. Μαλιώρη δήλωσε ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας μας πάει 25 χρόνια πίσω. Δεν πιστεύουν στην μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα είναι επιστημονικό, πολιτικό και ιδεολογικό. Το κόστος για την μη φροντίδα των ψυχικά ασθενών είναι τεράστιο και πρέπει να φροντίσουμε για την δημοσιοποίηση του προβλήματος. Ο κ. Δημ. Αδαμόπουλος , υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ότι ο χώρος της υγείας και της ψυχικής υγείας δέχεται μία νεοφιλεύθερη επίθεση. Ενάντια σ’ αυτήν ο ΣΥΝ έχει καταθέσει έναν πυρήνα θέσεων για την ψυχική υγεία με κεντρικό σημείο την αξιοπρεπή διαβίωση των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα και κάλεσε για μία πλατιά διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Η κ. Α. Στρούμπου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία μετέφερε την εμπειρία του κινήματος των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων. Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση από τα κενά στο σύστημα ψυχικής υγείας και λείπει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των οικογενειών. Οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στην ψυχική υγεία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών και των εργαζομένων στις δομές αυτές. Διεκδικούν ενημέρωση και διαφάνεια γύρω από τη χρηματοδότηση των φορέων, επίλυση των εργασιακών προβλημάτων, έλεγχο των παραβάσεων του εργασιακού δικαίου, ενημέρωση και αντιμετώπιση των περιπτώσεων κακοποίησης ασθενών σε δομές ψυχικής υγείας. Ο κ. Δ. Σωτήρχος, λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία λέγοντας ότι «το όνειρο φαίνεται να τελειώνει, κλείνουν το σπίτι μας, τον κοινοτικό ξενώνα και μας γυρίζουν πίσω στα προκατ του ψυχιατρείου. Το ενδεχόμενο της επιστροφής με γεμίζει με πόνο, λύπη και απόγνωση».

    Όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει η συμπαράσταση και η από κοινού αντίδραση όλων των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων ώστε στην Ελλάδα του 2009 να μη ζήσουμε μια νέα Λέρο και να αποτρέψουμε τους κινδύνους:
    • Επικείμενης διακοπής λειτουργίας Μονάδων που αναδέχθηκαν ψυχιατρικούς ασθενείς από Δημόσια Ψυχιατρεία, στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης, μετά από ανάθεση από το Ελληνικό Δημόσιο
    • Παραίτησης εκατοντάδων θεραπευτών.
    • Απειλής αθρόας επιστροφής ψυχικά ασθενών στα Δημόσια Ψυχιατρεία με την διαδικασία του ακούσιου εγκλεισμού.
    • Παράλληλης απειλής βλάβης της ψυχικής υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της εν γένει προσωπικότητας των αρρώστων.
    • Περαιτέρω υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών
    • Κατάρρευσης του Ψυχαργώς και επαναφοράς ασυλιακού τύπου θεραπευτικών λογικών.
       
    Διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η διαμόρφωση κοινού ψηφίσματος/ υπομνήματος από όλους τους φορείς, η δημιουργία μητρώου των ΜΚΟ στην ψυχική υγεία στο οποίο θα εντάσσονται όσες πιστοποιούνται, καταγγελία όσων φορέων παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών ή των εργαζομένων. Το Δίκτυο ζήτησε απ’ όλους τους φορείς να καταθέσουν γραπτές προτάσεις ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

    Το Δίκτυο συνεχίζει τις δράσεις του με τη συμμετοχή σε συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη: Η περίπτωση της Ελλάδας» (29/01/2009), στο οποίο θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς (εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, WHO, WAPR, EUFAMI, GAMIAN, Mental Health Europe κ.α.).

    Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

    Ο Υπουργός δεν είναι εδώ

     


    Απών ήταν ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος από την Βουλή την 16η Ιανουαρίου 2009. Την ημέρα, δηλαδή, που συζητήθηκε η επερώτηση είκοσι οκτώ βουλευτών για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

    Μέχρι τώρα ο κ. Αβραμόπουλος έβαζε μπροστά τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντόπουλο στα δύσκολα, ώστε να μην πλήττεται η εικόνα του. Όταν έφτασε στο σημείο να μην πείθει κανέναν, ο κ. Κωνσταντόπουλος απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Υγείας και πήρε τα εύσημα (μήπως για την αυτοθυσία του ?) από τον Υπουργό.

    Ο ρόλος της προστασίας της εικόνας του Υπουργού ανατέθηκε πλέον στον νέο Υφυπουργό κ. Μάριο Σαλμά, ο οποίος επαναλαμβάνοντας τις στερεότυπες απαντήσεις του προκατόχου του, έδειξε ότι μαθαίνει γρήγορα.

    Περισσότερα εδώ:
    Η απουσία του κ. Αβραμόπουλου και οι απαντήσεις του κ. Σαλμά. Το ίδιο έργο με άλλα πρόσωπα.

    Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

    Υπουργείο Υγείας και Συνήγορος του Πολίτη - Αναφορικά με την Ψυχική Υγεία

    Τα δελτία τύπου που εξέδωσαν το Υπουργείο Υγείας και ο Συνήγορος του Πολίτη. με αφορμή την επιστολή με θέμα: "Πλημμελής παροχή φροντίδας σε ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης".

    http://psi-action.blogspot.com/2009/01/blog-post_19.html



    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Τηλ. 210.5205291-210.5200738
    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2009

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Αναφορικά με ερωτήματα δημοσιογράφων για επιστολή του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, Συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε τα εξής:

    «Το Υπουργείο Υγείας και η πολιτική ηγεσία, δεν παρέλαβε ούτε έχει λάβει γνώση του περιεχομένου της επιστολής του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, αναφορικά με τα θέματα ψυχικής υγείας, παρά μόνο από τα σχετικά δημοσιεύματα.

    Σύμφωνα με την πάγια πρακτική, οι επιστολές αυτές αποστέλλονται προς τον Υπουργό ή τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, επί του περιεχομένου του οποίου τοποθετείται το Υπουργείο, προκειμένου να διαμορφωθεί μια αντικειμενική και αμερόληπτη τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

    Η διαδικασία αυτή δεν έχει ακολουθηθεί από την στιγμή που δεν παρελήφθη καν η επιστολή. Η υιοθέτηση αιτιάσεων, χωρίς τη γνώμη του αρμοδίου φορέα, κακήν υπηρεσία προσφέρει στην κοινωνική μας πολιτική αλλά και στις σχέσεις μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Διευκρινίζεται, ότι αντίστοιχες αναφορές-αιτιάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώνται από αυτή, αφού υπάρξει συνεννόηση και ενημέρωση από το αρμόδιο καθ΄ ύλην Υπουργείο».

    http://www.mohaw.gr/anaforika-me-tin-psychiki-ygeia


    ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Ανεξάρτητη Αρχή


    Δελτίο Τύπου 22-1-2008

    Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί αναφορές που θίγουν το σοβαρό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και της σοβαρότατης επίπτωσής της στο επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας στους ασθενείς.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι λόγω των περικοπών κινδυνεύει να ματαιωθεί το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και να εγκαταλειφθεί ο στόχος του προγράμματος «Ψυχαργώς», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, απηύθυνε σχετικό έγγραφο προς τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Μαρία Τροχάνη, με την παράκληση να ενημερωθεί για τις ενέργειες που το Υπουργείο προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά πασχόντων.

    Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, ο Συνήγορος επισημαίνει στο εν λόγω έγγραφό του ότι προτίθεται να διοργανώσει συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική έκταση του προβλήματος και να αναζητηθούν πιθανές λύσεις.

    Δεδομένου ότι το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς την κ. Τροχάνη απεστάλη στις 14 Ιανουαρίου 2009, με κοινοποίηση σύμφωνα με τις πάγιες αρχές λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη στους πολίτες που είχαν προσφύγει σε αυτόν, είναι απορίας άξιον πως δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως η Γενική Γραμματέας, ενώ το είχαν παραλάβει οι αποδέκτες της κοινοποίησης.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη δηλώνει κατηγορηματικά ότι το εν λόγω έγγραφο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο. Ο Συνήγορος δημοσιοποιεί έγγραφα που απευθύνει σε δημόσιες υπηρεσίες, μόνο μετά την πάροδο σεβαστού χρονικού διαστήματος προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν οι φορείς της δημόσιας εξουσίας.

    http://www.synigoros.gr/

    Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

    Καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη

    Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσαν οι αναφορές των φορέων του μη-κερδοσκοπικού τομέα (ΜΚΟ) που λειτουργούν Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

    Όπως γνωρίζετε, το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των δομών, που φιλοξενούν και υποστηρίζουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ψυχοκοινωννικά προβλήματα, συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνείται συστηματικά να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε επιστολή που απευθύνει στην Γενική Γραμματέα Πρόνοιας κα Μαρία Τροχάνη, αναφέρει τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και επισημαίνει την αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας δομών αποκατάστασης εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους. Επίσης, καλεί την κα Τροχάνη να ενημερώσει τον Συνήγορο του Πολίτη για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και άρτια λειτουργία των δομών.

    Σημειώνουμε ότι η κα Μαρία Τροχάνη, τον προηγούμενο μήνα, μιλούσε για την κατάκτηση των στόχων και των οραματισμών καθώς και για την προώθηση και την ενίσχυση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης http://psi-action.blogspot.com/2008/12/blog-post_22.html

    Διαβάστε την επιστολή, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:


    ΣΥΝΗΓΌΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    ΕΠΕΙΓΟΝ

    12 Ιανουαρίου 2009

    Προς

    Την Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Τροχάνη Μαρία

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Αριστοτέλους 17

    101 87 Αθήνα

    ΘΕΜΑ: Πλημμελής παροχή φροντίδας σε ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

    Αξιότιμη κυρία Τροχάνη,

    Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αποδέκτης αναφορών (αρ. πρωτ. 16887/08 & 19434/08) του κ. Θεοδωρουλάκη Μενέλαου, εκ μέρους του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς» και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων (ΕΠΙΨΥ, ΕΨΥΚΑ, ΕΠΑΨΥ & ΘΕΨΥΠΑ), που θίγουν το σοβαρό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Μονάδων Αποκατάστασης και της σοβαρότατης επίπτωσης της στο παροχής φροντίδας υγείας στους ασθενείς.

    Λόγω της σοβαρότητας του θέματος που θίγεται στις εν λόγω αναφορές, ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνει σκόπιμο να εκθέσει τις κοινωνικές και νομικές διαστάσεις του. Σε αυτό συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι το δικαίωμα που διακυβεύεται είναι σημαντικό, τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα είναι πολυάριθμα και επιπλέον βρίσκονται σε νομική και πραγματική αδυναμία να προασπίσουν τα συμφέροντα τους.

    ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

    Οι αρχές της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης θεσμοθετήθηκαν από το Ελληνικό Κρότος με τον Ν.2716/1999 «περί ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», Σύμφωνα με τις διατάξεις του το Κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας με σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη καθώς και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Βάσει του ανωτέρω Νόμου και προς επίτευξη των σκοπών της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, συγκροτείται το Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, υπό κρατική εποπτεία και επιχορήγηση, στο οποίο εντάσσονται οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα.

    Ήδη πλέον στην Ελλάδα, και με τη διαρκή αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα πλαίσια των διαδοχικών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, έχει επιτευχθεί η συρρίκνωση των μεγάλων Ψυχιατρείων, η ανάπτυξη ικανού αριθμού ψυχιατρικών τμημάτων στα Γενικό Νοσοκομεία και Κέντρων Ψυχικής Υγείας και τέλος η λειτουργία μεγάλου αριθμού Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευμένα Διαμερίσματα, Κέντρα Ημέρας κ.α.) στα πλαίσια του δημόσιου και ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα. Ήδη λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα συνολικά άνω των 410 Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στην κοινότητα, που στελεχώνονται από 3.628 εργαζόμενους ειδικούς ψυχικής υγείας, εκ των οποίων 1,956 σε νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα.

    Οι Μονάδες αυτές προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε 3.000 ψυχικά ασθενείς (ενήλικες, εφήβους και παιδιά) που πριν ζούσαν σε ιδρυματικές συνθήκες, έχοντας πλέον επιτύχει την κοινωνική επανένταξη τους. Το συνολικό έργο που συντελείται από το 1990, αναίρεσε αρνητικές απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών φορέων Ψυχικής Υγείας για την ποιότητα του κοινωνικού κράτους της χώρας μας και δέχθηκε τους επαίνους τόσο από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. όσο και από την παγκόσμια επιστημονική ψυχιατρική κοινότητα.

    Σήμερα οι Μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 4 έτη και τόσο η Διοίκηση όσο και το προσωπικό των Μονάδων έχουν επανειλημμένως επισημάνει και συχνά διαμαρτυρηθεί εντόνως για την αναγκαιότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων. Δυστυχώς ήδη κάποιες πολύ επιτυχημένες θεραπευτικά δομές αποκατάστασης οδηγήθηκαν στη διακοπή λειτουργίας τους.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι στο συνεχιζόμενο αυτό κλίμα των περικοπών κινδυνεύει να καταρρεύσει το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και να εγκαταλειφθεί ο στόχος του προγράμματος «Ψυχαργώς» για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.

    Ειδικότερα, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου της Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπιστώνεται μία συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών έτσι όπως υπαγορεύονται από τις αρχές που περιέχονται στην Πράσινη Βίβλο. Η θέση της Αρχής έχει ως στόχο την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κοι σταθερής συνέχισης του προγράμματος της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με τον Καν,815/84.

    Κατόπιν τούτων, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τις απόψεις σας καθώς και τις ενέργειες που προτίθεστε, να αναλάβετε, προκειμένου εξασφαλιστεί η ομαλή και άρτια λειτουργία των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά πασχόντων.

    Επιπλέον, δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συνηγόρου της Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προτιθέμεθα να διοργανώσουμε συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων για τη διαπίστωση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος αλλά και την διατύπωση των γενικών κατευθύνσεων για τη λύση του προβλήματος.

    Προσβλέπουμε στη συμμετοχή του Υπουργείου σας.

    Με τιμή

    Γιάννης Σακέλλης

    Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Συνήγορος της Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


    Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

    Η απουσία του κ. Αβραμόπουλου και οι απαντήσεις του κ. Σαλμά. Το ίδιο έργο με άλλα πρόσωπα.

     
    Την Παρασκευή 16/1/2009 συζητήθηκε στη Βουλή η υπ' αριθμόν 37/13/21.11.2008 επερώτηση αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είκοσι οκτώ Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος απουσίαζε. Είναι γνωστή η μέχρι τώρα στάση του Υπουργού (αποφεύγει να συζητά το θέμα, δεν απαντά σε επιστολές, δεν δέχεται κανέναν για διάλογο κτλ), αλλά να μην παρουσιάζεται ούτε στη Βουλή ?

    Το επόμενο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τις απαντήσεις τις έδωσε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του μόλις πριν από δυο-τρεις μέρες! Μέχρι τώρα ο κ. Αβραμόπουλος έβαζε μπροστά τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντόπουλο στα “δύσκολα”, ώστε να μην πλήττεται η εικόνα του. Όταν έφτασε στο σημείο να μην πείθει κανέναν, ο κ. Κωνσταντόπουλος απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Υγείας και πήρε τα εύσημα (μήπως για την αυτοθυσία του ?) από τον Υπουργό. http://psi-action.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

    Ο ρόλος της “προστασίας της εικόνας” του Υπουργού ανατέθηκε πλέον στον νέο Υφυπουργό κ. Σαλμά, ο οποίος την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντάς τις στερεότυπες απαντήσεις του προκατόχου του, έδειξε ότι μαθαίνει γρήγορα.

    Οι απαντήσεις του νέου Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά δεν μας έπεισαν ότι γνωρίζει το θέμα και θα θέλαμε να ζητήσουμε κάποιες διευκρινήσεις. Όχι ότι θα πάρουμε απάντηση, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να τις μελετήσει, γιατί δεν πιστεύουμε ότι το όνειρο του είναι να γίνει “ο νέος Κωνσταντόπουλος” του Υπουργείου. Ας διαβάσουμε αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

    Μ. Σαλμάς: “Την πολιτική μας την έχουμε βασίσει στις ψυχιατρικές εκείνες δομές που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και λιγότερο σ’ αυτές που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Διότι η χρηματοδότηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου είναι απρόσκοπτη και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και αυτό για το οποίο μας εγκαλείτε είναι η χρηματοδότηση των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου”
    Διαψεύδετε κ. Σαλμά το δημοσίευμα που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: "Το Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής δεν απειλείται με χρεοκοπία, αλλά βρίσκεται ήδη βαθιά μέσα σ' αυτήν” και το έλλειμμα φτάνει τα 37 εκατομμύρια ευρώ ? Είναι αλήθεια ότι “δεν έχει ούτε λίγα ευρώ για πετρέλαιο για τις εξωτερικές δομές του ?” http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=68291908 Αυτή είναι η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ?

    Μ. Σαλμάς: (αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση των μονάδων που λειτουργούν από ΜΚΟ) “Ακούστηκε ότι δίδονται νέες εγκρίσεις για μονάδες, ενώ υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Καμία νέα έγκριση σκοπιμότητας για μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δεν έχει δοθεί.”
    Πόσες μονάδες έχουν ανοίξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από ΝΠΙΔ ? Καμιά κ. Σαλμά ? Σε παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε γράψει “Οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις, που λειτουργούν Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και τις οποίες κατηγορεί το Υπουργείο Υγείας, πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια! Δηλαδή, το ίδιο διάστημα που το Υπουργείο υποχρηματοδοτεί τις υπάρχουσες Μονάδες, εγκρίνει τη λειτουργία και άλλων! Ευτυχώς, γι’ αυτό δόθηκε μια εξήγηση από το Υπουργείο: Ξέρετε πως γίνονται αυτά, όταν υπάρχουν χρήματα έρχονται όλοι να πάρουν.” http://psi-action.blogspot.com/2008/10/blog-post_6202.html Αν θέλετε μπορούμε να σας πούμε και ποιο στέλεχος του Υπουργείου έδωσε την παραπάνω απάντηση, μπροστά στους εκπροσώπους εργαζομένων διαφόρων φορέων.

    Μ. Σαλμάς: (απαντώντας σε ερώτηση για τον ξενώνα εφήβων “ΙΡΙΣ”) “Υπήρξε μία αναφορά ότι κλείνει η ΙΡΙΔΑ. Δεν υπάρχει ζήτημα κλεισίματος ούτε μονομερούς απόφασης αναστολής λειτουργίας.”
    Διαψεύδετε το δημοσίευμα που αναφέρει: “Επισκεφτήκαμε το κτίριο της οδού Αγράμπελης 28, στο Χαλάνδρι, όπου λειτουργούσε ο ξενώνας. Έχει ακόμα την υποδομή, κρεβάτια, έπιπλα, κουζίνα, βιβλιοθήκη, ακόμα και το πιάνο, αλλά δεν υπάρχει κανένα παιδί από τους τροφίμους και δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.” http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=2172862# Εσείς κ. Σαλμά επισκεφτήκατε τον ξενώνα και τον βρήκατε σε λειτουργία ?
    Μήπως διαψεύδετε και τον Συνήγορο του Πολίτη που εξέδωσε δελτίο τύπου με θέμα “Σοβαρά προβλήματα σε μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.” ? http://www.synigoros.gr/news_archive.htm Το θέμα δεν είναι καινούργιο και τίποτα δεν έγινε για να επαναλειτουργήσει το “ΙΡΙΣ”. Το γράψαμε στις 6 Νοέμβρη 2008 http://psi-action.blogspot.com/2008/11/1.html

    Μ. Σαλμάς: (και πάλι για το “ΙΡΙΣ”) “Τώρα, ως προς την «ΙΡΙΔΑ», μιας και επιμείνατε, είχε μια πρόβλεψη για οκτώ κλίνες, είχε πέντε ασθενείς οι οποίοι δεν έμειναν στο δρόμο, πήγαν σε άλλες δομές του φορέα. Και αν έκλεισε, κακώς έκλεισε...”
    Τελικά έκλεισε ή δεν έκλεισε ? Σε ποιες δομές του φορέα πήγαν οι ασθενείς κ. Σαλμά ? Μπορείτε να τις αναφέρετε ? Γιατί ο φορέας δεν έχει άλλες μονάδες εφήβων, όπως και κανένας άλλος φορέας αφού ήταν η μοναδική μονάδα εφήβων στη χώρα μας. Τώρα, για το “αν έκλεισε, κακώς έκλεισε”, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Έθνους http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=2172862# “Ο ξενώνας ανέστειλε τη λειτουργία του επειδή οι εργαζόμενοι από πέρσι τον Ιούλιο έμεναν απλήρωτοι!” Άρα για να μην κλείσει θα έπρεπε: Ή να απαγορευτεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι δούλευαν για μήνες απλήρωτοι, να παραιτηθούν! Ή να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι που να δεχτούν να εργάζονται απλήρωτοι! Ή να λειτουργεί ο ξενώνας χωρίς προσωπικό!

    Μ. Σαλμάς: (αναφερόμενος στις μορφές επιπρόσθετης χρηματοδότησης των μονάδων που υποχρηματοδοτούνται) “Η πρώτη πρωτοβουλία ήταν το τέλος κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης, 2% από τις προμήθειες της Επιτροπής Προμηθειών που νομοθετήθηκε το 2007 και ενεργοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου του 2008 και η είσπραξη του ειδικού ενοποιημένου νοσηλίου μετά τη σύναψη των συμβάσεων των φορέων με τα ασφαλιστικά ταμεία σε επίπεδο άδειας ίδρυσης.”
    Για να μην μπούμε στη γνωστή συζήτηση για το αν και πως λειτουργεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, μπορούμε να μάθουμε πότε προβλέπεται να δοθεί αυτό το 2% ? Όσο για το ειδικό ενοποιημένο νοσήλιο (γιατί χρόνια το ακούμε και δεν το βλέπουμε), γνωρίζετε ότι ένας μεγάλος αριθμός φιλοξενουμένων στις δομές είναι άποροι και δεν δικαιούνται το νοσήλιο ? Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι ? Το ξέρετε ότι είναι αντίθετο προς τη φιλοσοφία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να εξαρτώνται οι άνθρωποι, που έχουν πάρει εξιτήριο από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, από το νοσήλιο (δηλ. να θεωρούνται νοσηλευόμενοι) και να δηλώνουν μέχρι και τον αριθμό του θαλάμου που νοσηλεύονται ? Γνωρίζετε ότι οι κοινοτικές δομές δεν είναι νοσηλευτήρια, ούτε ιδιωτικές κλινικές ? Γνωρίζετε ότι οι χρήστες των υπηρεσιών ή οι φιλοξενούμενοι στις στεγαστικές δομές δεν είναι τρόφιμοι των ιδρυμάτων ? Γιατί από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα και αναζητούνται λάθος λύσεις.

    Μ. Σαλμάς: (αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας) “Έχω να σας αντιπαραθέσω τον εξής πίνακα, από το 2002 μέχρι το 2008 τη χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2002 18 εκατομμύρια, το 2003 21 εκατομμύρια, το 2004 25 εκατομμύρια, το 2005 46 εκατομμύρια, το 2006 63 εκατομμύρια, το 2007 77 εκατομμύρια, το 2008 75 εκατομμύρια. Τι σημαίνει αυτό; Στηρίζεται η κριτική που κάνετε για τις δράσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση; Θα μου απαντήσετε με στοιχεία.”
    Μιας και ζητάτε στοιχεία, θα ήταν χρήσιμο, μαζί με τα χρηματικά ποσά, να αναφέρετε και πόσες μονάδες χρηματοδοτούνταν τις χρονιές αυτές καθώς και πόσες από αυτές ήταν συγχρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. Δηλαδή, αν αυξήθηκαν οι δομές ή αν έληξε η συγχρηματοδότησή τους από την Ε.Ε. δεν θα απαιτούνταν περισσότερα χρήματα τις επόμενες χρονιές ? Αυτό σημαίνει ότι δόθηκαν περισσότερα χρήματα στις υπάρχουσες δομές ?

    Μ. Σαλμάς: (για το γνωστό θέμα περί καταβολής των χρημάτων, απολογιστικά) “Μόλις καταθέσουν τα απολογιστικά στοιχεία, όπως δεσμεύθηκε και ο κ. Κωνσταντόπουλος πριν ένα μήνα σε αντίστοιχη συνάντηση που είχαν, θα πάρουν τα χρήματα. Χωρίς να καταθέσουν απολογιστικά στοιχεία πώς θα πληρωθούν;”
    Καταρχήν ο μήνας πέρασε! Επειδή το “πληρώνουμε απολογιστικά” ήταν και η αγαπημένη φράση του κ. Κωνσταντόπουλου, δεν καταλάβαμε ποτέ πως θα καλύπτονται τα έξοδα των μονάδων μέχρι να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων του έτους ? Και ξέρουμε ότι ο έλεγχος από το Υπουργείο δεν γίνεται σε μια μέρα. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται και αυτοί (απολογιστικά) στο τέλος του έτους ? Καταργήθηκε ο μηνιαίος μισθός στους μισθωτούς ? Ευτυχώς, δεν ακούστηκε στη Βουλή η προτροπή στελεχών του Υπουργείου Υγείας προς τους φορείς, να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες. Αν δεν γνωρίζετε ποιά είναι αυτά τα στελέχη και πάλι μπορούμε να σας ενημερώσουμε.

    Αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά τα έχουμε ξαναπεί και άκρη δεν βγάζουμε. Πρέπει να ενημερώσουμε όμως τον κο Σαλμά και για τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με τις μονάδες που λειτουργούν από φορείς ΝΠΙΔ και για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας http://psi-action.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html Εκτός αν αμφισβητείστε και μεταξύ σας.

    Κύριε Σαλμά, μπορεί να είστε λίγες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας αλλά αυτά που είπατε οι εργαζόμενοι τα ακούνε - και οι Έλληνες πολίτες τα διαβάζουν - περισσότερα από τρία χρόνια. Πως να πειστούν όλοι αυτοί για τις προθέσεις σας, όταν τα επιχειρήματα είναι τα ίδια ? http://psi-action.blogspot.com/2008/10/blog-post_15.html

    Ενημερωθείτε και προτείνετε επιτέλους μια εφικτή λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση, πριν να καταρρεύσει εντελώς το σύστημα ψυχικής υγείας. Βελτίωση και ανάπτυξη χρειάζεται, όχι κατεδάφιση !

    Τη συζήτηση στη Βουλή μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne090116.txt

    Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

    Η ωραία συντροφιά των ωραίων ανθρώπων της δημόσιας υγείας σε μια ωραία προσπάθεια !

    Άλλαξε το έτος, έγινε και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και σαν να ξεκαθάρισε το τοπίο:


    Κάποιοι λένε ότι “ο κος Καραμανλής τιμώρησε τον κο Αβραμόπουλο”. Τι λέτε τώρα ? Ποιος τιμωρήθηκε ? Η αντικατάσταση του κου Αβραμόπουλου από τον κο...Αβραμόπουλο, επισφράγισε - εκτός των άλλων - την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ψυχική υγεία. Τα χειρότερα έπονται.

    Πριν από λίγο καιρό διαβάζαμε ότι ο κος Αβραμόπουλος ολοκλήρωσε το έργο του στο Υπουργείο Υγείας και - αφού τελικά θα παραμείνει - σκεφτήκαμε να του υπενθυμίσουμε κάτι που ξέχασε να ολοκληρώσει. Όχι τίποτα σημαντικό. Μερικές χιλιάδες ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο ή να ξανα-εγκλεισθούν σε ιδρύματα και οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι.

    Δείτε, όμως, τι ωραία και ελπιδοφόρα είναι τα λόγια των πολιτικών μας και ας τα κρατήσουμε στη μνήμη μας, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που τα γραμματοκιβώτια μας θα γεμίσουν προεκλογικά φυλλάδια με το κυβερνητικό έργο.

    2006, μόλις είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα με την χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Ο κος Αβραμόπουλος όμως δεν τα έβλεπε γιατί ...κοίταζε μπροστά και προέβλεπε την κληρονομιά που θα άφηνε:
    "Θέλουμε, σαν έρθει η ώρα που θ' αποχωρήσουμε απ' αυτήν εδώ τη θέση, να έχουμε αφήσει πίσω μας ακόμα πιο γερά θεμέλια, ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις και όρους για να συνεχίσουν οι άλλοι μετά από εμάς.
    Κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να κοιτάμε όλοι μαζί μπροστά. Εξάλλου, η ελπίδα, είναι πάντα ένα συναίσθημα που έρχεται από το μέλλον και αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί χωρίς ψεύτικες εικόνες, με άμεση σχέση με την πραγματικότητα και με το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε.
    Είμαι βέβαιος, ότι και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε.
    Θα το κερδίσουμε, αφήνοντας πίσω μας μία πολύτιμη κληρονομιά.
    Τον πολιτισμό υγείας, που αξίζει στους κόπους και τις κατακτήσεις της κοινωνίας μας, που αξίζει στο επίπεδο και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και που σε τελευταία ανάλυση θα έχει δώσει και σε εμάς την ικανοποίηση, ότι υπήρξαμε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στον τομέα που αναλάβαμε."

    Στη συνέχεια πληροφορούμαστε, από τις Δράσεις και τις Θέσεις της Κυβερνητικής Πολιτικής, ότι αν και κληρονόμησαν ένα σύστημα έτοιμο να καταρρεύσει (τι πρωτότυπο !) προχωρούν δυναμικά μπροστά στην μεταρρύθμιση:
    "Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την εφαρμογή των αρχών της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, σύμφωνα με την οποία η φροντίδα ψυχικής υγείας παρέχεται σε όποιον την χρειάζεται χωρίς αυτός να απομακρύνεται από το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον και μάλιστα με την ενεργή συμμετοχή αυτού του περιβάλλοντος.
    Η βιωσιμότητα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εξαρτάται από την χρηματοδότηση. Από το παρελθόν κληρονομήσαμε ένα πλαίσιο χρηματοδότησης των μονάδων αποασυλοποίησης που, δυστυχώς δεν είχε σχεδιασμό και που είναι έτοιμο τώρα να καταρρεύσει.
    Προχωράμε λοιπόν δυναμικά μπροστά στην μεταρρύθμιση µε στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη των μονάδων.
    Ελέγχουμε αποφασιστικά τον εγκλεισμό σε ψυχιατρικές μονάδες, βάζουμε κανόνες στην οικονομική διαχείριση των μονάδων αποασυλοποίησης.”
    Δεκέμβριος 2006, Νέα Δημοκρατία. Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος.
    Επισκόπηση των Δράσεων και των Θέσεων της Κυβερνητικής Πολιτικής

    Από τι κρίνεται ο πολιτισμός μας, κύριε Αβραμόπουλε ?
    “Ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη στάση μας απέναντι στις ειδικές ομάδες των συνανθρώπων μας που οι καταστάσεις, οι συνθήκες δεν τους έδωσαν τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμά τους στη ζωή όπως και εμείς.”
    Δεκέμβριος 2007

    Συγκινητικές συμβουλές προς τους επόμενους:
    “Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους πολιτικούς να περνάνε από πόστα σαν και αυτά που πέρασα εγώ. Να πάνε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Να αναδείξουν την ανθρωπιά τους και την ευαισθησία τους.”
    Δεκέμβριος 2008
    “Η θητεία μου σε αυτό το Υπουργείο μου έχει προσφέρει πολλά, καθώς με έκανε πιο ανθρώπινο.”
    Δεκέμβριος 2008

    Τελικά, ο επόμενος ήταν ο ίδιος και θα έχει την ευκαιρία να γίνει ακόμα πιο ανθρώπινος. Προς το παρόν παρατηρούμε την απέραντη μετριοφροσύνη του κατά την τελετή παράδοσης στον νέο Υφυπουργό:

    Ο κος Αβραμόπουλος μιλάει για τον Υφυπουργό Υγείας κο Γιώργο Κωνσταντόπουλο:
    “Για τον καλό μου φίλο Γιώργο Κωνσταντόπουλο, όπως είπα πριν, μιλάει αυτή η 5ετία. Φέρει την υπογραφή του και τη σφραγίδα του ένα σπουδαίο έργο, το οποίο συντελείται και επιτελείται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αλλά με χειροπιαστά αποτελέσματα.
    Επέδειξε καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της πορείας υψηλό αίσθημα ευθύνης, το διέκρινε πάντοτε η αίσθηση του δημόσιου καθήκοντος, εκπροσώπησε την ιδιαιτέρα του πατρίδα με υπερηφάνεια, με αξιοπιστία, με κύρος.”
    “Οι λειτουργοί του χώρου της υγείας και οι συνεργάτες του, αλλά και όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου μας θα τον θυμούνται πάντοτε και θα τον περιμένουν.”
    “Εύχομαι αυτό που ζει σήμερα ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος που αποχωρεί με υπερηφάνεια και με αναγνώριση της δημόσιας προσφοράς του να το ζήσουν όλοι οι δημόσιοι άνδρες σε κάποια στιγμή.”
    “Γιώργο καλό δρόμο και καλή συνέχεια αυτής της δημόσιας διαδρομής, που μόνο τίτλους και εύσημα και διακρίσεις σου έδωσε.”
    (σχόλιο: σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστος, ειδικά τις στιγμές που έλεγε στον Ελληνικό λαό την αλήθεια και άφηνε τους εργαζομένους απλήρωτους)

    Ο κος Αβραμόπουλος μιλάει για τον νέο Υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά:
    “...είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί άξιος συνεχιστής της σπουδαίας συνεισφοράς του Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ένας άξιος συνεργάτης μου σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε για να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε την υγεία και το κοινωνικό έργο στον τόπο μας.”
    (σχόλιο: αυτό το “άξιος συνεχιστής” γιατί μας τρομάζει ?)

    Το καλύτερο ακολουθεί (και μας ενέπνευσε για τον τίτλο της ανάρτησης):
    “Αγαπητέ Μάριε, καλωσόρισες σ’ αυτή την ωραία συντροφιά των ωραίων ανθρώπων της δημόσιας υγείας. Και θα ήθελα να πω κλείνοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι και το λέω με πλήρη συναίσθηση μετά από τρία χρόνια, ότι αυτό το Υπουργείο έχει εξαίρετο δυναμικό, έχει καταρτισμένο προσωπικό, να τους εμπιστευτείς και να τους κάνεις να σε αγαπήσουν, όπως μας έχουν αγαπήσει και μας στηρίζουν όλους σ’ αυτή τη μεγάλη και ωραία προσπάθεια που κάνουμε."

    Δεν θα σχολιάσουμε την ομιλία του κου Γιώργου Κωνσταντόπουλου αφού αποχώρησε πλέον, σας προτείνουμε όμως να την διαβάσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

    Τέλος, η ομιλία του νέου Υφυπουργού Μάριου Σαλμά μας ανησύχησε, αλλά ας θεωρήσουμε ότι ήταν στο πνεύμα της τελετής και ας περιμένουμε να δούμε το έργο του:
    "Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είναι ένας πολιτικός ηθικός, σεμνός και ικανός. Με χαμηλούς τόνους έβαλε αυτά τα χρόνια σε μια νέα βάση την πρόνοια στη χώρα μας.
    Δημιούργησε δομές ώστε το κράτος πρόνοιας να βρίσκεται δίπλα στους συνανθρώπους όταν χρειάζεται. Έβαλε τον δικό του λίθο στην διαμόρφωση και την βελτίωση του κοινωνικού προσώπου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ελληνικής πολιτείας.
    Χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα κρίσεις της χώρας που απαιτούσαν την πρόνοια της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ανήκει στους πολιτικούς με μέλλον. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα του δοθεί η ευκαιρία ξανά, την μεγάλη εμπειρία που συσσώρευσε αυτά τα χρόνια να την εφαρμόσει.
    Με αυτά τα λίγα θα ήθελα να κλείσω, πιστεύοντας ότι στην υγεία κάθε λεπτό που αφιερώνεται στα λόγια, το στερούνται οι πράξεις."

    Και θα κλείσουμε και εμείς με την τελευταία φράση του κου Μάριου Σαλμά.

    Όχι άλλα λόγια, λοιπόν.

    (η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από εδώ: http://www.flickr.com/photos/endiaferon)
     
    2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
    Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates