Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Κλείνουν οι μονάδες ψυχικής υγείας


Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες από τότε που έκλεισε ο Θεραπευτικός Ξενώνας Εφήβων «ΙΡΙΣ» (το Υπουργείο Υγείας ακόμα αρνείται ότι έκλεισε). Το επόμενο θύμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήταν ο Ξενώνας Εφήβων, των Παιδικών Χωριών SOS. Σήμερα, ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας Μελισσίων και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κυκλάδων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας.

Ήταν μονάδες ψυχικής υγείας μοναδικές στη χώρα μας. Παρείχαν υπηρεσίες σε ανθρώπους, των οποίων οι ανάγκες δεν καλύπτονταν από άλλες υπηρεσίες. Οι έφηβοι με προβλήματα ψυχικής υγείας και οι κάτοικοι των νησιών είναι προς το παρόν οι χαμένοι. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Είναι βέβαιο πλέον. Καμιά πρόθεση δεν υπάρχει από την κυβέρνηση να υποστηρίξει τις ευάλωτες ομάδες, σε μια εποχή που αυτές αυξάνονται. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εγκατάλειψη της υγείας. Δεν βρέθηκαν μόνοι τους σε αυτές τις θέσεις. Ούτε θα φύγουν μόνοι τους. Αυτό απαιτεί αυτοσεβασμό. Αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους; Μάλλον όχι. Θα παρέμβει κανείς; Ο πρωθυπουργός της χώρας;

Τι άλλο να σχολιάσουμε; Διαβάστε άλλο ένα δελτίο τύπου από τις μονάδες που έκλεισαν σήμερα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαρούσι, 24 Φεβρουαρίου 2009

Διακοπή λειτουργίας Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων και Κέντρου Ημέρας Μελισσίων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), με έτος ίδρυσης το 1988, αποτελεί έναν από τους παλαιότερους φορείς Μ.Κ.Ο. ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Aυτή τη στιγμή απασχολεί 160 εργαζομένους και παρέχει φροντίδα σε 100 ενοίκους σε κλειστές δομές (οικοτροφεία και ξενώνες), σε 15 νέους ψυχωτικούς ασθενείς στο Κέντρο Hμέρας και σε χιλιάδες ακόμα χρήστες των υπηρεσιών των δύο Κινητών Μονάδων στις Βορειοανατολικές και Δυτικές Κυκλάδες.

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και η αδιαλλαξία του Υπουργείου, που συνεχίζει να υποβαθμίζει το πρόβλημα εξετάζοντας μόνο τη λογιστική πλευρά, παραβλέποντας την επιστημονική, πολιτική και κοινωνική πτυχή του, έχει οδηγήσει σ’ ένα αδιέξοδο άνευ προηγουμένου. Σχετικά με το θέμα, έχουμε ενημερώσει πλήρως τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συνήγορο του Πολίτη, την Ειδική Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το Υπουργείο Υγείας είναι συμβατικά υπόλογο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη συνέχιση και υποστήριξη των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινοτικής ψυχικής υγείας που ανέπτυξε στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ., στις 12.2.2009, απέδωσε εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οποία αναφερόταν ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στην χρηματοδότηση του φορέα είναι καταχρηστική, αντιδεοντολογική, αντικοινωνική και εξαιρετικά επικίνδυνη σε βαθμό που να θέτει σε κίνδυνο αρχικά τους ενοίκους των οικοτροφείων, τους χρήστες των υπηρεσιών μας, τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Έως σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία σχετική απάντηση από την πλευρά του ΥΥΚΑ, ούτε ενημέρωση σχετικά με την αποπληρωμή του υπόλοιπου για το 2008.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Η λίστα των προβλημάτων είναι μακριά, ενδεικτικά θα αναφέρουμε:
- Τους τελευταίους 7 μήνες η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, στους ασφαλιστικούς φορείς, στο δημόσιο, σε προμηθευτές και εκμισθωτές. Δομές που φροντίζουν ασθενείς έχουν μείνει χωρίς πετρέλαιο!
- Παραιτήσεις εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού, αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων, αδυναμία κάλυψης βαρδιών προσωπικού, αδυναμία κάλυψης προσωπικών εξόδων μετακίνησης και διατροφής των εργαζομένων των κινητών μονάδων και άρα αδυναμία πραγματοποίησης επισκέψεων στα νησιά!
- Τα μέλη των θεραπευτικών ομάδων εργάζονται υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας που σε συνδυασμό με την εξουθένωση υπονομεύει και καθιστά επικίνδυνη την κλινική πρακτική!

Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες και η έλλειψη προοπτικής επίλυσης, έπειτα από τα ψεύδη, τη συκοφαντία και την έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου από την πλευρά του Υπουργείου, μας αναγκάζουν να διακόψουμε την παροχή υπηρεσιών στις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στις ΒΑ και Δ Κυκλάδες και στο Κέντρο Ημέρας Μελισσίων έως ότου το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναλάβει τις ευθύνες του και καλύψει την απαιτούμενη για χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας.

Ακολουθούν οι υπογραφές των υπευθύνων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβουμε λίγο ποιες περιοχες μένουν ακάλυπτες

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=23.06.2008,id=45635936

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/08/18/180808%2012.pdf

Αλλά και τι είδους δουλειά γινόταν εκεί:
http://www.epapsy.gr/specialactions.php

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει λύση. Να ληφθούν νέα μέτρα. Να δωθεί το 2% από τις πωλήσεις καρτοκινητών στις μονάδες ψυχικής υγείας.

Ανώνυμος είπε...

Το υπουργείο πάλι θα αρνηθεί ότι έκλεισε η δομή ή ότι μπορεί να κλείσει ή θα πει ότι δεν ενημερώθηκε από το πρωτόκολλο για κάτι τέτοιο...το θέμα είναι ότι το χάσαμε το ευρώ πατριώτη...ο λόγος τώρα στους πολίτες της κάθε τοπικής κοινότητας που χάνει το δικαίωμα για υπηρεσίες...

Vassileia είπε...

Δεν είμαστε καλά, καθόλου καλά
Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε

http://hamomilaki.blogspot.com/2009/02/blog-post_25.html

Με εκτίμηση και αγάπη

Ανώνυμος είπε...

http://psi-action.blogspot.com/2009/02/blog-p ost_16.html.

Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς που καθημερινά αναρωτιούνται τι θα γίνει και έχουν αναστατωθεί πολύ. Είναι απλά απάνθρωπο να γίνεται αυτό. Πρέπει να σταματήσει!!

Unknown είπε...

αναρωτιέμαι τι μπορούμε να κάνουμε πια...
και επειδή τα μηνύματα που παίρνω παράλληλα και από άλλους τομείς του κοινωνικού τομέα (στήριξη προσφύγων, survivors βίας, παιδιών) είναι αντίστοιχα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια γενικότερη πολιτική τάση/βούληση να κλείσουν όλες οι δομές στήριξης ανθρώπων. και το ερώτημα είναι: γιατί;

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς στο Υπουργείο κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνει για τους ανθρώπους των νησιών αυτών, όλων των ηλικιών, να κινδυνεύουν να χάσουν τους θεραπευτές τους. τι αντίκτυπο θα έχει για αυτούς σκέφτεται κανείς?? Είναι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ στα νησιά αυτά...των 90.000 ανθρώπων!!!!! ΞΥΠΗΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα αφήσουμε να κλείσουν οι μονάδες ψυχικής υγείας. Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο σύστημα και για αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Θα πιέσουμε με κάθε μέσο. Εμείς νιαζόμαστε για τους ψυχικά ασθενείς.
Το Υπουργείο??

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια καθυστέρηση πληρωμών προσωπικού στο ΕΠΑΨΥ. Το εξώδικο που έχουν αποστείλει είναι "εκβιαστικό" μέσο για να καταφέρουν να πάρουν τα λεφτά τους οι εργαζόμενοι.
Δεν το έκλεισε κανένα Υπουργείο!!!! κοιτάξτε προσεκτικότερα το Δελτίο Τύπου "Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες και η έλλειψη προοπτικής επίλυσης, έπειτα από τα ψεύδη, τη συκοφαντία και την έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου από την πλευρά του Υπουργείου, μας αναγκάζουν να διακόψουμε την παροχή υπηρεσιών στις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στις ΒΑ και Δ Κυκλάδες και στο Κέντρο Ημέρας Μελισσίων έως ότου το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναλάβει τις ευθύνες του και καλύψει την απαιτούμενη για χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας.


Αλλά ως συνήθως δημιουργούνται εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Το υπουργείο ανέθεσε στους φορείς την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων με δέσμευση τη χρηματοδότηση τους. Αυτή δεν γίνεται. Φορείς και εργαζόμενοι προσπαθούν παρότι είναι απλήρωτοι, παρότι χρωστάνε παντού να συνεχίσουν να λειτουργούν. Κάνουν κάθε ενέργεια ώστε να λυθεί το θέμα. Πλέον όμως δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα βασικά. Ίσως θεωρείτε ότι οι εργαζόμενοι είναι αμέτοχοι των αποφάσεων, άβουλοι, απειλούνται, πιέζονται, εκβιάζονται. Αυτό είναι παρα πολύ σοβαρό και ελπίζω στα 160 άτομα που αναφέρονται να υπάρχουν κάποιοι που να έχουν τη δυνατότητα να εναντιωθούν, να εκφραστούν, να υπερασπιστούν τα βασικά τους δικαώματα. Θεωρώ όμως το υπουργείο είναι αυτό που εκβιάζει... Τι προτείνετε? Την πρόταση του Κωσταντόπουλου ίσως να γίνουν δημόσιοι οι φορείς

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τη δημιουργία εντυπώσεων. Το υπουργείο το έχει πει ότι οι φορείς φταίνε για την κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Σε προηγούμενο σχόλιο κάποιος γράφει: "Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια καθυστέρηση πληρωμών προσωπικού στο ΕΠΑΨΥ. Το εξώδικο που έχουν αποστείλει είναι "εκβιαστικό" μέσο για να καταφέρουν να πάρουν τα λεφτά τους οι εργαζόμενοι".

Προφανώς το σχόλιο δεν το έγραψε εργαζόμενος ή άνθρωπος που έχει εργαστεί στη ζωή του. Είναι δυνατόν να βγάλουμε εκβιαστές όσους θέλουν τα δεδουλευμένα τους;
Και τι πάει να πει "υπάρχει μια καθυστέρηση"; Πόσοι μισθοί είναι η "μια καθυστέρηση"; Μπορεί να ζήσει ο εργαζόμενος όταν δεν πληρώνεται για 5-6 ακόμα και 7 μήνες; Γιατί αυτή είναι η "μια καθυστέρηση".

Τέτοιος κυνισμός; Ελπίζω να μην είστε εργοδότης, γιατί αλίμονο στους εργαζόμενους. Ας ελπίσουμε να είστε απλά ...εισοδηματίας.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ελπίζω να είναι εργοδότης, γιατί αν είναι επαγγελματίας ψυχικής υγείας ή του χώρου γενικότερα, αλλίμονο στους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε να είναι απλά....κυνικός...

"Μία καθυστέρηση".....αυτή αγαπητέ δεν είναι καθυστέρηση είναι ολόκληρη εγκυμοσύνη....

Ανώνυμος είπε...

File pou apokaleis to ekswdiko ekbiasmo, mallon douleueis sto upourgeio, tha ta poume apo konta tin Tetarti...

Ανώνυμος είπε...

μήπως γνωρίζετε τί είναι ΜΚΟ? αντιγράφω από Βικιπαίδεια: Ο όρος αναφέρεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με διεθνή συνήθως παρουσία, οι οποίες δεν αποτελούν διεθνείς οργανισμούς αλλά στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι ανεξάρτητες από τα κράτη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο όρος να χρησιμοποιείται για κάθε κοινωφελή οργάνωση που δεν ανήκει στο κράτος. Οι σκοποί των ΜΚΟ είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικα ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός κ.λ.π.

Το ότι κατάφερε και πήρε επιχορήγηση από το υπουργείο υγείας εμένα δεν μου λέει ότι πάντα θα πληρουσαν τις προϋποθέσεις για να λαμβάνουν την επιχορήγηση.

Ανώνυμος είπε...

τότε με ποια λογική το Υπουργείο δεσμεύτηκε να χρηματοδοτεί τις δομές; Αν είναι έτσι πολύ απλά μπορούσαν στον πρώτο έλεγχο να βρουν το οποιοδήποτε ολισθημα και να τις κλείσουν όλες...γιατί δεν έγινε αυτό;
Θα ήταν καλό να κυβερνάται αυτή η χώρα από υπεύθυνους ανθρώπους που νοιάζονται για την ευημερία των πολιτών και το Υπουργείο Υγείας να έχει την διοίκηση που αρμόζει και όχι έναν δημοσιοσχεσίτη.

Ανώνυμος είπε...

"μήπως γνωρίζετε τί είναι ΜΚΟ? αντιγράφω από Βικιπαίδεια:"

μήπως γνωρίζετε τί είναι Αβραμόπουλος? αντιγράφω από Βικιπαίδεια:Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης 38 Ελληνικών πόλεων.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ... για να τελειώνει το ανέκδοτο... στο έγκυρο σαν reference Βικιπαίδεια έχει και τη σταδιοδρομία του... έβαλα τη λέξη Δημοσιοσχεσίτης και έβγαλε τον Αβραμόπουλο. είναι τόσο απλό, άμα δεί κανείς τι έχει κάνει ο άνθρωπος.. φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

Ανώνυμος είπε...

Αφού κάνετε τον κόπο να ψάξετε στη wikipedia γιατί δεν κοιτάτε και τα site των φορέων για να δείτε το έργο και τη φιλοσοφία τους? βέβαια όταν ο άλλος τους λέει εκβιαστές μπορείτε να πείτε ότι είναι ψεύτες. αφού σας ενδιαφέρει τόσο γιατί δεν τους επισκέπτεστε? μιλίστε με το προσωπικό, με τον κόσμο που δέχεται υπηρεσίες. υπάρχουν. και δεν δαγκώνουν. ή ελάτε στη συγκέντρωση στις 4.3 έξω από το Υπουργείο ή στη συναυλία στις 6.3 στα Προπύλαια. Θα μιλήσουμε και ίσως λύσουμε κάποιες απορίες περί ΜΚΟ, ρόλου, προσφοράς

Ανώνυμος είπε...

http://www.epapsy.gr

για να μην κουράζεστε να ψάχνετε....
ανοίξτε τα μάτιας σας και ενημερωθείτε πριν σχολιάστε για αυτούς που τόσο απλόχερα κρίνετε....
με χαρά σας περιμένουμε στο Υπουργείο όλους....

D.I.A.L. είπε...

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ:ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μαθαίνω ότι αυτή την ώρα η ομάδα του επιτρόπυ βρίσκεται στα γραφεία του Συνηγόρου...Καλή δύναμη,τη χρειαζόμαστε όλοι από δω κι εμπρός...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates