Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Διακόπτουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση για ...διαφημίσεις


Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκήρυξε
διαγωνισμό που αφορά στην επιλογή αναδόχου για την υλοποίηση εθνικής καμπάνιας ενημέρωσης του πληθυσμού για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Έχουμε εκφράσει την απορία μας (βλ. αναρτήσεις της 17ης Ιουνίου και της 18ης Ιουλίου) για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να διαθέσει 4 εκατομμύρια ευρώ (!) για την καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, την οποία (το ίδιο Υπουργείο) έχει εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια.

Αναρωτιόμαστε αν θα ενημερωθεί ο πληθυσμός για τα χρεωμένα ψυχιατρικά νοσοκομεία και την έλλειψη προσωπικού, το πρόβλημα των ψυχιατρικών εφημεριών, τη συστηματική υποχρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν οι μη-κερδοσκοπικοί φορείς, για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, τις πρότυπες κοινοτικές δομές που έκλεισαν την περασμένη χρονιά, την αθέτηση της συμφωνίας του Υπουργού Υγείας με τον Επίτροπο Spidla. Εξάλλου, η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι γνωστή στους Έλληνες πολίτες (και όχι μόνο) από τον τύπο (βλ. ενδεικτικά: Ηλεκτροσόκ ... στη μεταρρύθμιση, "Εγκληματίεs" οι ψυχικά ασθενείs στην Ελλάδα, Greek mental care failures exposed)

Από ό,τι διαβάζουμε, οι ενδιαφερόμενοι για την καμπάνια του Υπουργείου Υγείας βρέθηκαν. Πρόκειται για τέσσερις διαφημιστικές εταιρείες (Leo Burnett, Ashley & Holmes, IRA Media και Mass), οι οποίες έχουν καταθέσει συμμετοχή για το διαγωνισμό.

Ποιά από τις παραπάνω εταιρείες θα αναλάβει το δύσκολο έργο (ή εύκολο για τους διαφημιστές;) της
εθνικής καμπάνιας (ή της προεκλογικής καμπάνιας;) για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση;

Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα.

Πως θα μεταμορφωθεί η κατάρρευση της
Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης σε άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα του Υπουργείου Υγείας;

Nothing Impossible, ισχυρίζεται μία από τις παραπάνω εταιρείες στην ιστοσελίδα της !

(και εμείς το ίδιο πιστεύουμε).

ΥΓ. Εντωμεταξύ τα κενά στο χώρο της υγείας καλύπτονται ...με κάποιο τρόπο, όπως έχουμε ξαναγράψει. Αυτό διαβάζουμε και σε άρθρο στα "Νέα" με τίτλο: "Οι ιδιώτες καλύπτουν τα κενά στην υγεία".

6 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

"Οι ιδιώτες καλύπτουν τα κενά στην υγεία", όπως και στην εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, έχω ίδια πικρή πείρα και από τους 3 τομείς.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Μαριλένα, γι' αυτό και δεν θα υπάρξει ποτέ ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (αν υποθέσουμε ότι αυτό θα έφερνε μια αναβάθμιση στις υπηρεσίες υγείας και παιδείας). Στη χώρα μας, πρώτα οδηγείται (συστηματικά) το κοινωνικό κράτος σε διάλυση και στη συνέχεια οι ιδιώτες παρέχουν υπηρεσίες σε ένα έρημο τοπίο.

Φοβάμαι ότι μιλάμε πλέον για μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Chris είπε...

Ως φοιτητή ιατρικής,η ειδικότητα της ψυχιατρικής με ενδιαφέρει ομολογουμένως αρκετά αλλά απογοητεύομαι από ολά αυτά που αναφέρετε στην αναρτήσή σας..

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Chris, πραγματικά είναι απογοητευτική η κατάσταση και για όσους είναι στο χώρο και για όσους σκέφτονται να μπουν μελλοντικά.

Εξαρτάται και από το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα ο κερδοσκοπικός τομέας (ιδιωτικές κλινικές) θα αναπτύσσεται συνεχώς, όσο στραγγαλίζεται ο δημόσιος και μη-κερδοσκοπικός τομέας. Εκεί μπορεί να ακούσεις ότι πάνε όλα μια χαρά :)

Αν όμως πραγματικά σε ενδιαφέρει, θα είναι άδικο να μην το προχωρήσεις. Πάρε και άλλες γνώμες.

Ανώνυμος είπε...

΄΄Μη κερδοσκοπικό τομέα΄΄ θα πρέπει να νοείτε το πάρτι κερδοσκοπίας των διαφόρων μκο.
Δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτός είναι ο στόχος κυρίες και κύριοι!
Ρωτήστε και τους εργαζόμενους, ρωτήστε και τους συγγενείς των αρρώστων. Αυτοί θα σας πουν!
Μιχάλης

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Μιχάλη, εννοώ τον πραγματικά μη-κερδοσκοπικό τομέα (και όχι τους κερδοσκόπους, που έχουν επωφεληθεί από την έλλειψη ελέγχου και άνοιξαν έναν ΜΚΟ), όπως και δημόσιο τομέα εννοώ τον πραγματικά δημόσιο τομέα (και όχι τους κερδοσκόπους, που έχουν επίσης επωφεληθεί από την έλλειψη κάθε ελέγχου και προωθούν τους ασθενείς στα ιατρεία τους ή παίρνουν φακελάκια ή “μασουλάνε” τις προμήθειες).

Και ελπίζω να κατανοείς πως ως εργαζόμενος στο χώρο και εργαζόμενους έχω ρωτήσει και με τους συγγενείς των αρρώστων συνεργάζομαι.

Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι απατεώνες οποιουδήποτε τομέα όταν αναφέρομαι σε δημόσιο ή σε μη-κερδοσκοπικό. Όλοι αυτοί ανήκουν σε ένα δικό τους κοινό τομέα (τους κλέφτες του δημόσιου χρήματος με την ανοχή του κράτους).

Θα πρέπει να το διευκρινίζω σε κάθε ανάρτηση;

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates