Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Μεγάλη ήττα για όλους


Τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας ανησυχούν τους πάντες ...εκτός από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

“Μεγάλη ήττα για όλους” χαρακτηρίζει ο κ. Μάρκος Κοτσιλίνης, Δήμαρχος Πυλαρέων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κεφαλονιάς & Ιθάκης, την πιθανή διάλυση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς - Ζακύνθου και Ιθάκης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Περικλής Κοροβέσης.


Λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς - Ζακύνθου και Ιθάκης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» αποτελεί τη μοναδική, οργανωμένη και αποτελεσματική δομή στον τομέα της, που λειτουργεί στο Νομό μας. Συνεργάζεται με τους Δήμους, με φορείς της εκπαίδευσης , με υπηρεσίες και φορείς αντιμετώπισης προβλημάτων ειδικών κοινωνικών ομάδων, με αστυνομικές και δικαστικές αρχές με στόχο την επίλυση προβλημάτων συνανθρώπων μας.

Η παρουσία της Μονάδας γίνεται μέρα με τη μέρα πιο αισθητή στις μικρές μας κοινωνίες αλλά και πιο αναγκαία. Ζώντας σε νησιά και με την αίσθηση πάντα της απομόνωσης αλλά και με την πραγματική απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις υπηρεσίες τους να βαραίνουν τις οικογένειες, η λειτουργία μιας τέτοιας Μονάδας άνοιξε την πόρτα στην ελπίδα αλλά και στην άμεση και ανθρώπινη αντιμετώπιση των περιστατικών. Συγχρόνως προσπαθεί να κλείσει μια άλλη πόρτα. Αυτή της προκατάληψης απέναντι στην ψυχική ασθένεια και τη διαφορετικότητα που οδηγεί στο περιθώριο.

Δυστυχώς όμως η λειτουργία της Κινητής Μονάδας κινδυνεύει. Και αυτό γιατί το Υπουργείο σας, όπως φυσικά γνωρίζετε, δεν τη χρηματοδότησε πλήρως όπως όφειλε, μετά το πέρας της Κοινοτικής συνδρομής, για το 2008 και δεν έχει καθορίσει τη χρηματοδότηση για το τρέχον έτος ενώ τα λειτουργικά έξοδα συσσωρεύονται και το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται χωρίς να αμείβεται.

Κύριε Υπουργέ,

Η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ζητά την άμεση καταβολή της χρηματοδότησης που οφείλει το Υπουργείο Υγείας για το έτος 2008 καθώς επίσης τον καθορισμό της χρηματοδότησης του 2009 και την έγκαιρη καταβολή της ώστε να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας και η παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών της στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

Η διάλυση της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ δεν θα σβήσει μόνο την ελπίδα σε δεκάδες οικογένειες, δεν θα δημιουργήσει απλά κοινωνικό πρόβλημα αλλά για άλλη μια φορά θα κλονίσει την ήδη ταραγμένη αξιοπιστία των πολιτών απέναντι σε ένα κράτος που λέμε ότι είναι σύγχρονο. Κι αυτό θα είναι ήττα. Μια μεγάλη ήττα για όλους!

Με Τιμή,
Μάρκος Κοτσιλίνης
Πρόεδρος ΤΕΔΚ Κεφαλονιάς & Ιθάκης,
Δήμαρχος Πυλαρέων

Και ακολουθεί η σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Περικλή Κοροβέση:

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ιθάκης & Ζακύνθου, λειτουργεί από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μετάβαση». Είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία- Πρόνοια» 2000-2006 και έχει άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται δηλαδή για μια δημόσια υπηρεσία παροχής υγείας, εγκεκριμένη και εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας.

Η ΑμΚΕ «Μετάβαση» συγκροτήθηκε το Μάρτιο του 2007 με πρωτοβουλία φορέων με πολύχρονη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης - όπως η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης Αργοστολίου (Δ.Ε.Κ.Α.Α.) και από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της (Μάρτιος 2007-Μάρτιος 2008), η Μονάδα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε ποσοστό 100%.

Αποτελείται από μια σύνθετη διεπιστημονική ομάδα (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτρια υγείας, νοσηλευτές και διοικητικοί). Τομέας ευθύνης της Κινητής Μονάδας της ΑμΚΕ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» είναι τα νησιά Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη. Η έδρα της μονάδας είναι στο Αργοστόλι και το παράρτημα της στην Ζάκυνθο. Η διεπιστημονική ομάδα έχει χωριστεί σε τέσσερα κλιμάκια, κάθε ένα από τα οποία έχει στην ευθύνη του μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ένα από τα κλιμάκια λειτουργεί σε μόνιμη βάση στη Ζάκυνθο.

Δεδομένου ότι παρά το γεγονός ότι στους Νομούς Κεφαλονιάς και Ζακύνθου έχει εγκριθεί η λειτουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία, δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα, η κινητή Μονάδα έχει αναλάβει το συνολικό βάρος της φροντίδας ψυχικής υγείας στους παραπάνω νομούς.


Η ομαλή χρηματοδοτική ροή του πρώτου έτους έχει ανατραπεί με αποτέλεσμα το προσωπικό, οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι προμηθευτές να μένουν απλήρωτοι, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος λειτουργίας της Μονάδας για το 2008 ανέρχεται στο ποσό των 387.985,76 €, ποσοστό 80% του οποίου αποτελεί δαπάνες μισθοδοσίας των στελεχών της μονάδας, ενώ η χρηματοδότηση του Υπουργείου ήταν μειωμένη κατά 59.500 €.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Δεδομένου ότι η μονάδα είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Υγείας, που έχει την ευθύνη για τη χρηματοδότησή της, γιατί δεν έχει καταβληθεί όλο το απαιτούμενο ποσό για το 2008;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του 2009, ώστε να συνεχισθεί η σημαντική, και αναγκαία για την ευρύτερη περιοχή παροχή υπηρεσιών φροντίδας ψυχικής υγείας, αφού όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης


Υ.Γ. Θα θυμίζουμε συνεχώς ότι περιμένουμε μια απάντηση από το Υπουργείο Υγείας:
Ανεστάλη η χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια», μέχρι την πλήρη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ?


Περιμένουμε απάντηση από την 29η Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα που το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς" διέψευσε το δελτίο τύπου με το οποίο το Υπουργείο Υγείας υποστήριζε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναστολή χρηματοδότησης. Δείτε εδώ: Ποιος Ψεύδεται;

Από τότε "εξαφανίστηκε" και το δελτίο τύπου από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας !

Σήμερα, μετά από 21 μέρες, ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης ερωτά τον Υπουργό Υγείας:
"Επιβεβαιώνετε ή όχι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε τη χρηματοδότηση το προγράμματος Υγεία – Πρόνοια, λόγω μη τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε."

Προβλέπουμε ότι μέχρι τον Μάρτιο, που το Υπουργείο Υγείας θα "ξαναπαζαρέψει" το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα πάρουμε καμία απάντηση. Έως τότε οι εργαζόμενοι θα είναι μισό χρόνο απλήρωτοι!

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο πνεύμα της συζήτησης των ημερών, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο. Κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της τεράστιας κοινωνικής κρίσης που επέρχεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Εκεί που απαιτείται κοινωνική συσπείρωση και ενίσχυση του τομέα κοινωνικής πρόνοιας έχουμε αποπροσανατολισμό και αποσύνθεση. Πρέπει να δράσουμε συλλογικά για να αποφύγουμε αυτές τις ήττες!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates