Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ένα αποκριάτικο post (off the record)


Έφτασαν οι Απόκριες και, όπως ήταν αναμενόμενο, περιμένουμε τους μισθούς του περυσινού φθινοπώρου. Αστειευόμενοι, γράψαμε κάποτε ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα το πάρουμε το Πάσχα. Για να δούμε...


Σήμερα, λόγω Αποκριάς, σκεφτήκαμε να αλλάξουμε ύφος και γράψουμε κάτι διασκεδαστικό. Όμως, τι να μας διασκεδάσει λίγες μέρες πριν βγούμε στους δρόμους άλλη μια φορά και να διαμαρτυρηθούμε για την εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας; Μήπως να σας πούμε κάποια από τα λόγια που ακούσαμε, τον τελευταίο χρόνο, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;

Κατά καιρούς, έχουμε αναφερθεί στις πομπώδεις δημόσιες δηλώσεις τους: “Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους πολιτικούς να περνάνε από πόστα σαν και αυτά που πέρασα εγώ. Να πάνε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Να αναδείξουν την ανθρωπιά τους και την ευαισθησία τους”. “Είμαστε υπερήφανοι για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού”. “Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, ο χώρος θα εξυγιανθεί και θα απαλλαχθεί πλήρως από τις αμαρτίες του παρελθόντος”. Αυτές, όμως, οι δηλώσεις μόνο θλίψη και αγανάκτηση μας προκαλούν.

Υπάρχουν όμως και άλλα. Αυτά που λέγονται “off the record”. Αυτά που λέγονται πίσω από την πλάτη μας. Πίσω από την πλάτη του Επιτρόπου, τον οποίο θα επιχειρήσουν να πείσουν για τις σοβαρές προθέσεις τους, τα προγράμματά τους, την πολιτική τους. Εμείς τα ακούσαμε σε συναντήσεις και σε συγκεντρώσεις. Άλλα ειπώθηκαν στα μεγάλα γραφεία του υπουργείου και άλλα στα στενά πεζοδρόμια της Αθήνας. Είναι αυτά που δεν γράφτηκαν κάπου και κινδυνεύουν να ξεχαστούν. Είναι, όμως, κρίμα γιατί αποτελούν ένα δείγμα της έλλειψης σοβαρότητας κάποιων πολιτικών και κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Ή ας πούμε ότι είναι απλά ...αποκριάτικα.

Επιλέξαμε να γράψουμε αυτά που ειπώθηκαν μπροστά σε κοινό. Μπροστά σε εκπροσώπους εργαζομένων ή σε ομάδες διαδηλωτών. Ο σκοπός μας είναι, όπως σας είπαμε, να “διασκεδάσουμε”, λόγω της ημέρας και όχι να εκθέσουμε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Εξάλλου, αυτού του είδους οι “αποκαλύψεις” δεν ταιριάζουν στο ύφος του blog. Γι΄ αυτό δεν θα αναφέρουμε ούτε τα πρόσωπα, τα οποία σας διαβεβαιώνουμε ότι γνωρίζετε, ούτε την ημερομηνία ή τον τόπο. Μόνο μικρά αποσπάσματα διαλόγων, θα σας μεταφέρουμε. Φυσικά, αν οποιοσδήποτε μας αμφισβητήσει, είμαστε σε θέση να αποδείξουμε που και πότε τα ακούσαμε. Εσείς μπορείτε να συμπληρώσετε με τα σχόλια σας όσα ξεχάσαμε ή και να μαντέψετε από ποιον ειπώθηκαν (μόνο μην μας ζητήσετε να σας αποκαλύψουμε αν η απάντησή σας είναι η σωστή).


Κύριος/α... “Δεν φταίει το Υπουργείο Υγείας που είστε απλήρωτοι. Φταίνε οι φορείς που λειτουργούν τις δομές. Οι υπεύθυνοι κακοδιαχειρίζονται τα χρήματα που τους δίνουμε και μένετε εσείς απλήρωτοι. Να στραφείτε εναντίον τους. Να κάνετε επίσχεση εργασίας. Να πουλήσουν τα ακίνητα που απέκτησαν για να πληρώσουν τους μισθούς σας".
Εργαζόμενος/η ”Πως θα κάνουμε επίσχεση εργασίας; Φροντίζουμε ανθρώπους που χρειάζονται 24ωρη παρουσία και φροντίδα. Κατά την επίσχεση εργασίας θα μείνουν μόνοι τους. Μας προτείνετε να τους εγκαταλείψουμε; Η πολιτεία θα πρέπει να τους προστατεύσει από τους φορείς που κακοδιαχειρίζονται τα χρήματα. Το υπουργείο εποπτεύει τους φορείς και πρέπει να παραδώσει τους κλέφτες, που μας λέτε, στη δικαιοσύνη. Αφού λέτε ότι κάποιοι κλέβουν γιατί δεν το κάνετε; Εξάλλου, το ίδιο ισχύει για όλους τους φορείς; Είναι όλοι οι υπεύθυνοι των φορέων απατεώνες;"
Κύριος/α... (Για την επίσχεση δεν δόθηκε απάντηση) "Ε, όχι. Υπάρχουν φορείς με γνωστό έργο και δεν θα μπορούσα να πω τίποτα γι' αυτούς. Θα παραπέμψουμε τους κλέφτες στη δικαιοσύνη. Σε δύο μήνες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τώρα το ξέρουμε ότι την πληρώνουν όλοι, αλλά τι να κάνουμε; Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά!"

Κύριος/α... “Ήξερα, από τότε που ήμασταν αντιπολίτευση, ότι με τους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς θα είχαμε πρόβλημα. Δεν υπήρξε ποτέ ένα σύστημα ικανοποιητικού ελέγχου. Παραλάβαμε μια κατάσταση δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί φορείς. Τι θα κάνατε στη θέση μου;"
Εργαζόμενος/η ”Αφού ρωτάτε, πιστεύω ότι θα μπορούσατε να βρείτε το κατάλληλο σύστημα ελέγχου για 10-20 φορείς και μετά να τους πολλαπλασιάσετε. Ειδικά εάν, όπως λέτε, γνωρίζατε το πρόβλημα. Γιατί το μεγενθύνατε; Ξέρετε ότι πολλοί φορείς δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα βιαστικά και χωρίς ελέγχους".
Άλλος κύριος/α... “Να σας πω εγώ off the record. Ξέρετε τι γίνεται όταν έρχονται χρήματα από την Ε.Ε. Έρχονται όλοι να πάρουν. Τι να κάνουμε και εμείς; Ξέρετε πως γίνονται αυτά”.

Εργαζόμενος/η...”Η υποστήριξη και η φροντίδα των ψυχικά ασθενών είναι η δουλειά μας, αλλά δεν μπορούμε να εργαζόμαστε απλήρωτοι. Δεν φροντίζουμε μέλη της οικογένειας μας. Είμαστε εργαζόμενοι. Δεν αντέχουμε άλλο. Τι να κάνουμε;"
Κύριος/α... "Αν υπήρχε οικονομική κρίση, τι θα κάνατε;"
(ο διάλογος έγινε το περασμένο καλοκαίρι και δεν είχε ακουστεί τίποτα για οικονομική κρίση)

Εργαζόμενος/η..."Δίνετε τα μισά χρήματα στους φορείς και λέτε ότι τα υπόλοιπα θα τα παίρνουν την επόμενη χρονιά, απολογιστικά. Πως θα επιβιώσουν οι φορείς μέχρι να τους στείλετε τα χρήματα; Δεν είναι επιχειρήσεις και δεν έχουν έσοδα. Παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες".
Κύριος/α... "Μπορούμε να ζητήσουμε από τις τράπεζες να τους δίνουν δάνεια".

Κύριος/α...“Τι γίνεται; Γιατί είστε πάλι στους δρόμους και διαμαρτύρεστε, τώρα που λύσαμε τα προβλήματα;"
Εργαζόμενος/η: “Ποια προβλήματα λύσατε; Οι δομές υποχρηματοδοτούνται συστηματικά εδώ και τρία χρόνια. Είμαστε απλήρωτοι πέντε μήνες".
Κύριος/α..."Εντάξει. Ξέρετε ότι προσπαθούμε. Τι θέλετε να κάνουμε; Να πουλήσει το σπίτι της η κυρία... (στέλεχος του υπουργείου) για να πληρωθείτε;"

Εργαζόμενος/η “Αφού λοιπόν είναι δυσκολία του υπουργείου να δώσει τα χρήματα, γιατί κατηγορούνται οι φορείς για κακοδιαχείριση και δημιουργούνται εντυπώσεις;"

Κύριος/α...(με απορία) “Μα ποιος τα λέει αυτά;”
Εργαζόμενος/η “ο/η κύριος/α... “(στέλεχος του υπουργείου)
Κύριος/α...(γελώντας) ”Είναι δυνατόν; να σας λέει τέτοια ο/η...; Μην ακούτε τέτοια πράγματα”.


update:

Ας δούμε τα κύρια σημεία των αποσπασμάτων...

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, Ξέρετε πως γίνονται αυτά, Αν υπήρχε οικονομική κρίση (ένας προφήτης;), Να ζητήσουμε από τις τράπεζες, Να πουλήσει το σπίτι της; Μην ακούτε τέτοια πράγματα.

...γιατί όταν τα λόγια τους απογυμνώνονται από τη λάμψη των media και τις συμβουλές των ειδικών - δηλαδή, πιο απλά, όταν οι παραπάνω κύριοι/ες τα λένε "με δικά τους λόγια" - είναι εντυπωσιακό το πόσο ειλικρινείς γίνονται. Πόσο καθρεφτίζουν την Ελλάδα του σήμερα, όταν ...πέφτουν οι μάσκες.

Χρόνια Πολλά


Υ.Γ. Όπως πάντα, προβλέπεται να δώσουν κάνα-δυο μισθούς από τους έξι-επτά που οφείλουν, πριν από την επίσκεψη του Επιτρόπου. Όμως, δεν βγαίνουμε στους δρόμους για να “παζαρέψουμε” τα δεδουλευμένα.

Όλοι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας:
την
Τετάρτη 4 Μάρτη, στο Υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή 6 Μάρτη, στα προπύλαια.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Επιτροπή του Υπουργείου εγκαλεί ...το Υπουργείο


Για πλημμελή φροντίδα χιλιάδων ψυχικά πασχόντων, παρατεινόμενο στρες υπό το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας και αύξηση του κινδύνου υποτροπών και επανόδου των ασθενών στα ψυχιατρεία, εγκαλεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδια επιτροπή του... Υπουργείου!


Συγκεκριμένα, σε πόρισμα που εξέδωσε προχθές η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, τον Υφυπουργό κ. Μ. Σαλμά και τη Γενική Γραμματέα κ. Μ. Τροχάνη, επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα:

Η ειδική επιτροπή «παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τα όσα καταγγέλλονται και συμβαίνουν σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης».

Από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι «βασικές αρχές φαίνεται να μην τηρούνται σήμερα, με νομικό αποτέλεσμα την παραβίαση της νομιμότητας και ουσιαστικό αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας».

Οι περισσότερες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα- ξενώνες, οικοτροφεία, κινητές μονάδες ψυχικής υγείας και κέντρα ημέρας- «αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν, να υπολειτουργούν ή και να έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Τα παραπάνω έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς- χρήστες αυτών».

Πηγή: Τα Νέα, 27/2/09
"Οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς"

Αναρωτιόμαστε πλέον εάν, εκτός από τους κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μάριο Σαλμά, Μαρία Τροχάνη, Αριστείδη Καλογερόπουλο, ας προσθέσουμε και τον αξέχαστο κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, υπάρχει άνθρωπος που δεν αντιλαμβάνεται το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει η υποχρηματοδότηση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας. Βέβαια, οι προαναφερθέντες δεν έχουν παραδεχθεί ούτε το γεγονός της υποχρηματοδότησης των δομών!

Τέλος, διαβάζοντας το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 19ης Φεβρουαρίου 2009 σχετικά με την ψυχική υγεία, αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση θυμάται ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Κλείνουν οι μονάδες ψυχικής υγείας


Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες από τότε που έκλεισε ο Θεραπευτικός Ξενώνας Εφήβων «ΙΡΙΣ» (το Υπουργείο Υγείας ακόμα αρνείται ότι έκλεισε). Το επόμενο θύμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήταν ο Ξενώνας Εφήβων, των Παιδικών Χωριών SOS. Σήμερα, ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας Μελισσίων και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κυκλάδων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας.

Ήταν μονάδες ψυχικής υγείας μοναδικές στη χώρα μας. Παρείχαν υπηρεσίες σε ανθρώπους, των οποίων οι ανάγκες δεν καλύπτονταν από άλλες υπηρεσίες. Οι έφηβοι με προβλήματα ψυχικής υγείας και οι κάτοικοι των νησιών είναι προς το παρόν οι χαμένοι. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Είναι βέβαιο πλέον. Καμιά πρόθεση δεν υπάρχει από την κυβέρνηση να υποστηρίξει τις ευάλωτες ομάδες, σε μια εποχή που αυτές αυξάνονται. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εγκατάλειψη της υγείας. Δεν βρέθηκαν μόνοι τους σε αυτές τις θέσεις. Ούτε θα φύγουν μόνοι τους. Αυτό απαιτεί αυτοσεβασμό. Αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους; Μάλλον όχι. Θα παρέμβει κανείς; Ο πρωθυπουργός της χώρας;

Τι άλλο να σχολιάσουμε; Διαβάστε άλλο ένα δελτίο τύπου από τις μονάδες που έκλεισαν σήμερα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαρούσι, 24 Φεβρουαρίου 2009

Διακοπή λειτουργίας Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων και Κέντρου Ημέρας Μελισσίων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), με έτος ίδρυσης το 1988, αποτελεί έναν από τους παλαιότερους φορείς Μ.Κ.Ο. ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Aυτή τη στιγμή απασχολεί 160 εργαζομένους και παρέχει φροντίδα σε 100 ενοίκους σε κλειστές δομές (οικοτροφεία και ξενώνες), σε 15 νέους ψυχωτικούς ασθενείς στο Κέντρο Hμέρας και σε χιλιάδες ακόμα χρήστες των υπηρεσιών των δύο Κινητών Μονάδων στις Βορειοανατολικές και Δυτικές Κυκλάδες.

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και η αδιαλλαξία του Υπουργείου, που συνεχίζει να υποβαθμίζει το πρόβλημα εξετάζοντας μόνο τη λογιστική πλευρά, παραβλέποντας την επιστημονική, πολιτική και κοινωνική πτυχή του, έχει οδηγήσει σ’ ένα αδιέξοδο άνευ προηγουμένου. Σχετικά με το θέμα, έχουμε ενημερώσει πλήρως τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συνήγορο του Πολίτη, την Ειδική Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το Υπουργείο Υγείας είναι συμβατικά υπόλογο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη συνέχιση και υποστήριξη των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινοτικής ψυχικής υγείας που ανέπτυξε στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ., στις 12.2.2009, απέδωσε εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οποία αναφερόταν ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στην χρηματοδότηση του φορέα είναι καταχρηστική, αντιδεοντολογική, αντικοινωνική και εξαιρετικά επικίνδυνη σε βαθμό που να θέτει σε κίνδυνο αρχικά τους ενοίκους των οικοτροφείων, τους χρήστες των υπηρεσιών μας, τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Έως σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία σχετική απάντηση από την πλευρά του ΥΥΚΑ, ούτε ενημέρωση σχετικά με την αποπληρωμή του υπόλοιπου για το 2008.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Η λίστα των προβλημάτων είναι μακριά, ενδεικτικά θα αναφέρουμε:
- Τους τελευταίους 7 μήνες η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, στους ασφαλιστικούς φορείς, στο δημόσιο, σε προμηθευτές και εκμισθωτές. Δομές που φροντίζουν ασθενείς έχουν μείνει χωρίς πετρέλαιο!
- Παραιτήσεις εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού, αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων, αδυναμία κάλυψης βαρδιών προσωπικού, αδυναμία κάλυψης προσωπικών εξόδων μετακίνησης και διατροφής των εργαζομένων των κινητών μονάδων και άρα αδυναμία πραγματοποίησης επισκέψεων στα νησιά!
- Τα μέλη των θεραπευτικών ομάδων εργάζονται υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας που σε συνδυασμό με την εξουθένωση υπονομεύει και καθιστά επικίνδυνη την κλινική πρακτική!

Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες και η έλλειψη προοπτικής επίλυσης, έπειτα από τα ψεύδη, τη συκοφαντία και την έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου από την πλευρά του Υπουργείου, μας αναγκάζουν να διακόψουμε την παροχή υπηρεσιών στις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στις ΒΑ και Δ Κυκλάδες και στο Κέντρο Ημέρας Μελισσίων έως ότου το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναλάβει τις ευθύνες του και καλύψει την απαιτούμενη για χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας.

Ακολουθούν οι υπογραφές των υπευθύνων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας.

Τετάρτη 4 Μάρτη στο Υπουργείο Υγείας !


Την 6η Μάρτη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική της, ώστε να αρθεί η αναστολή χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια» λόγω μη τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε.

Οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας γνωρίζουν καλά την πολιτική του Υπουργείου Υγείας. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής οι κοινοτικές δομές κλείνουν, οι χιλιάδες εξυπηρετούμενοι των υπηρεσιών εγκαταλείπονται και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για έξι μήνες (χωρίς να γνωρίζουν πότε και εάν θα ξαναπληρωθούν). Η οικονομική κρίση στις δομές ψυχικής υγείας ξεκίνησε το 2005 ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης και δεν σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως προσπαθεί να πείσει το Υπουργείο Υγείας. Μπορείτε να δείτε το χρονικό εδώ: Το Υπουργείο Υγείας και η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Δημοσιεύματα στον τύπο.

Η ανοχή μας και η αντοχή μας εξαντλήθηκαν, γι΄ αυτό την Τετάρτη 4 Μάρτη τα σωματεία εργαζομένων μας καλούν όλους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Υγείας. Πολλοί εργαζόμενοι σε δομές ψυχικής υγείας δεν γνωρίζουν για την κινητοποίηση, γι' αυτό ζητάμε τη βοήθεια όλων σας στην ενημέρωση. Η ιδιαιτερότητα του χώρου (πολλές μικρές δομές σε όλη την Ελλάδα) δημιουργεί δυσκολίες στην πληροφόρηση. Χρησιμοποιήστε e-mails, τηλέφωνα, ταχυδρομεία, φωνάξτε το στους δρόμους... Ενημερώστε εσείς, σήμερα και μην το αφήνετε σε άλλους, αύριο. Γιατί απομένει μόνο μια εβδομάδα.

Ακολουθεί το κάλεσμα (αφίσα) ενός ακόμα σωματείου. Είμαστε πολλοί. Καιρός να το καταλάβουν.



Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Ποιό όραμα; Ώρα για business!



Μπορεί να κινδυνεύει να καταρρεύσει το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη http://psi-action.blogspot.com/2009/01/blog-post_19.html, αλλά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς ...όραμα.

Δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε χωρίς υπηρεσίες ψυχικής υγείας, γιατί καλύπτουν μια μεγάλη ανάγκη των πολιτών. Και όταν αυτές οι υπηρεσίες δεν παρέχονται και δεν υποστηρίζονται από την πολιτεία, όλο και κάποιος βρίσκεται να καλύψει το κενό.

Είναι γνωστό ότι, τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια, οι δημόσιοι φορείς ψυχικής υγείας βουλιάζουν στα χρέη και οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών κινδυνεύουν να κλείσουν. Το κενό, λοιπόν, δημιουργήθηκε. Τώρα, αρκεί ένα “ψάξιμο” σε μια μηχανή αναζήτησης για να βρείτε και το πως θα καλυφθεί.

Για να σας βοηθήσουμε θα αναδημοσιεύσουμε ένα δικό μας εύρημα, αλλά σας παροτρύνουμε να ψάξετε και εσείς.


Ανακοίνωση της Euromedica

Η Euromedica Α.Ε. ενημερώνει τους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό ότι η κατά 50% θυγατρική της εταιρία "Ιδιωτική Νευροψυχιατρική Κλινική Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ Α.Ε.", που λειτουργεί Ψυχιατρική Κλινική στην Καρδίτσα, προέβη στη σύσταση της νέας ανώνυμης εταιρίας "ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΑΧΑΪΑΣ Α.Ε.". Η έδρα της νέας εταιρίας είναι ο Δήμος Πατρών και κύριος σκοπός της η λειτουργία νέας Ψυχιατρικής Κλινικής στην Πάτρα.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 960.000 ευρώ, το 50% κατέχει η "Ιδιωτική Νευροψυχιατρική Κλινική Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ Α.Ε." και το υπόλοιπο 50% κατανέμεται σε 22 ιατρούς - επενδυτές από την Πάτρα.

Η εταιρία προτίθεται να κατασκευάσει σε ιδιόκτητο ακίνητο 20 περίπου στρεμμάτων, νέα Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας 200 κλινών. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 12 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Euromedica Α.Ε., με την παραπάνω συμμετοχή, θα διευρύνει το δίκτυο ψυχιατρικών κλινικών της, αφού ήδη κατέχει 50% των μετοχών της εταιρίας "Ιδιωτική Νευροψυχιατρική Κλινική Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ Α.Ε." στην Καρδίτσα και το 50% των μετοχών της εταιρίας "Νευρολογική Ψυχιατρική Κλινική Α. Πισσαλίδης - Α. Καρίπης Α.Ε. - ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ" στη Θεσσαλονίκη, ενώ διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της και σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης η Euromedica Α.Ε. προχώρησε στη σύσταση νέας ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία "ΓΕΝΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ". Η έδρα της νέας εταιρίας είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και κύριος σκοπός της η παροχή κατ΄ οίκον νοσηλευτικών υπηρεσιών. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, το 51% κατέχει η Euromedica Α.Ε., ενώ στο υπόλοιπο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής κατ΄ οίκον νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Η εταιρία προτίθεται να αναπτύξει τις δραστηριότητές της κατ΄ αρχήν στο Νομό Θεσσαλονίκης και στους γύρω νομούς (Πιερίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς) και μελλοντικά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όλο το δημοσίευμα εδώ:
http://www.capital.gr/news.asp?id=675785

Να σας βοηθήσουμε και άλλο; Δείτε και αυτό, αλλά τα υπόλοιπα ...μόνοι σας.
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7438

Όσο για εσάς, απλήρωτοι λειτουργοί ψυχικής υγείας, μην ανησυχείτε.
Όλο και κάποιος θα σας ...αγοράσει.

Υ.Γ. Στο "Κάλεσμα σε κινητοποίηση για την Ψυχική Υγεία" δεν είδαμε συνθήματα στα σχόλια. Τώρα μήπως σκέφτεστε τίποτα;

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Κάλεσμα σε κινητοποίηση για την Ψυχική Υγεία


Ημερομηνία: 4 Μαρτίου 2009

Ώρα: Από τις 7 το πρωί και για όσο χρειαστεί
Τόπος: έξω από το Υπουργείο Υγείας
Τρόπος: Με αντίσκηνα, καρέκλες, φαγητό, μουσική, πανό, τηλεβόες και ό,τι άλλο σκεφτεί το κάθε σωματείο εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος...

Οι εργαζόμενοι σε δομές Ψυχικής Υγείας (μη-κερδοσκοπικών φορέων, ΝΠΙΔ) από την Αθήνα συναντήθηκαν στις 18-2-09 και μετά από συζήτηση αποφάσισαν να ορίσουν ως ημερομηνία κινητοποίησης την 4η Μαρτίου 2009. Ένας από τους λόγους που ορίστηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Επιτρόπου της Ε.Ε. στο Υπ. Υγείας για τις 6-3-09 προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα που πήρε το συγκεκριμένο Υπουργείο μετά από την αναστολή της χρηματοδότησης που του επιβλήθηκε από την Ε.Ε. λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τα δικαιώματα των πολιτών και των ψυχικά πασχόντων.

Οι λόγοι που μας βγάζουν για άλλη μια φορά στους δρόμους είναι κρίσιμοι. Το Υπουργείο Υγείας άλλη μια φορά και για τέταρτη συνεχή χρονιά δε χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες, αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους έως και 7 μήνες (μέχρι σήμερα τουλάχιστον), αθετεί τις δεσμεύσεις του, θα πλήρωνε και θα εξοφλούσε για το 2008 μέχρι τις 15-1-09. Ο Φεβρουάριος τελειώνει και ούτε κουβέντα για χρήματα. Αποκαλύπτει έτσι την αδιαφορία του για τους ασθενείς και για τους πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτές. Οι εργαζόμενοι, που τόσα χρόνια έχουν σηκώσει στην πλάτη τους την όποια ψυχιατρική μεταρρύθμιση υπενθυμίζουν με τρόπο ηχηρό ότι δεν είναι σούπερ ήρωες, ότι έχουν ανάγκη να αμείβονται για να ζήσουν, για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και όσες διοικήσεις φορέων καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκβιάζουν και απολύουν όταν εκείνοι διεκδικούν τα αυτονόητα.

Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο τον εμπαιγμό, δε μπορούν να αφήνουν την ψυχική υγεία να σβήνει χωρίς να παλεύουν για την υπεράσπισή της.

Οι εργαζόμενοι αυτή τη φορά δε θα ζητήσουν συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που έως τώρα δεν υλοποίησε τίποτε από ότι δεσμεύτηκε, που έως τώρα δε σεβάστηκε ούτε τον εαυτό της. Οι εργαζόμενοι απαιτούν δημόσιες δεσμεύσεις και έμπρακτες λύσεις. Θα βρίσκονται στους δρόμους όσο χρειαστεί, γιατί απλά δεν αντέχουν να κάνουν κάτι άλλο.


Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
  • Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων μισθών και επιδομάτων.
  • Δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και των Διοικήσεων των φορέων για μηνιαία καταβολή των μισθών στο εξής.
  • Διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών με συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ψυχική υγεία σε όλους τους πολίτες, είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προστατευτεί.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη


Δελτίο Τύπου

Το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας «Ανατολή», της Αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρίας Έρευνας Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Σύνθεση», αποφάσισε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 να συμμετάσχει στην απεργία που εξήγγειλε το Σωματείο εργαζομένων δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Μακεδονίας - Θράκης. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ώρα 10:30, με τα εξής αιτήματα:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (που στην περίπτωση μας είναι μισθοί 7 μηνών και μέρος του δώρου Χριστουγέννων).
Ανάκληση απολυμένων.
Πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου και εκπαιδευμένου προσωπικού.
Πλήρη – σταθερή εργασία.
Προστασία της υγιεινής και ασφάλισης των εργαζομένων.
Άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι να συνάψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Πολιτική δέσμευση από μέρους της Κυβέρνησης για ουσιαστική και οριστική επίλυση των προβλημάτων της χρηματοδότησης και λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Ένταξη των εργαζομένων των δομών ψυχικής υγείας σε Συλλογική Σύμβαση της ΟΣΝΙΕ
Ένταξη όλων των εργαζομένων ψυχικής υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης να ενταχθούν σε ένα ποιοτικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.

Παραμένοντας για 7 μήνες απλήρωτοι αισθανόμαστε πια σε πλήρες αδιέξοδο!!! Η επαγγελματική μας ευσυνειδησία δεν μας επιτρέπει να εγκαταλείψουμε την ευθύνη που έχουμε αναλάβει έναντι κάποιων ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές ή και σοβαρές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με τρόπο άρτιο και ποιοτικό. Έχουμε γίνει λοιπόν αναγκαστικά εθελοντές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πια! Είναι καιρός το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αναλάβει τις ευθύνες του.

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή της Ελλάδος από την προβολή εικόνων ντροπής του ψυχιατρείου της Λέρου, το Υπουργείο είχε δεσμευτεί με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει σε μια Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (Πρόγραμμα Ψυχαργώς) που θα οδηγούσε σε αλλαγές στο χώρο της ψυχικής υγείας και θα προσέφερε υπηρεσίες ποιοτικής Διαβίωσης και Αποκατάστασης στους ψυχικά ασθενείς. Η ανάθεση του έργου δόθηκε σε Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες (Οικοτροφεία, Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Επαγγελματικά εργαστήρια) με μια αρχική 12μηνη έως 18μηνη ευρωπαϊκή επιδότηση σε ποσοστό 75%. Το υπόλοιπο 25% καλύπτονταν από το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την αρχική δέσμευση του Υπουργείου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το πέρας του 18μηνου θα αναλάμβανε το Υπουργείο πλήρως την χρηματοδότηση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, θα είχε δηλαδή την αποκλειστική ευθύνη της διασφάλισης της συνέχισης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Από τότε ξεκινούν και τα προβλήματα μας!!!

Το Υπουργείο Υγείας ποτέ δεν υπήρξε συνεπές στις ευθύνες και τις δεσμεύσεις του. Το 2008 κατέβαλλε μόνο το 60% του προϋπολογισμού και άφησε γύρω στους 3000 εργαζομένους απλήρωτους από 5 – 7 μήνες. Είναι καιρός ο κ. Αβραμόπουλος και οι αρμόδιοι συνεργάτες του να σταματήσουν να «εξετάζουν» απλά το θέμα μας όπως μας διαβεβαιώνουν και να περάσουν σε αποφάσεις και δράσεις:

Θα πληρωθούμε; και ποτέ;
Θα προστατεύσει το κράτος τα εργασιακά μας δικαιώματα;
Υπάρχει πρόθεση να διαλυθεί η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση;
Θέλει η κυβέρνηση να κλείσει τις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης;
Οι Ψυχικά Ασθενείς τι θα απογίνουν; Θα επιστρέψουν στο «παρελθόν της Λέρου», ή θα «γεμίσουν» τις νέες ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που χτίζονται;

Θέλετε κ. Αβραμόπουλε Δημόσια Ψυχική Υγεία ή Ιδιωτική;

Είναι καιρός το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να απαντήσει και να πάρει σαφή θέση.

Απάντηση στις δηλώσεις Μαρίας Τροχάνη


H Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας απαντά στις δηλώσεις που έκανε η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μαρία Τροχάνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega», με το παρακάτω δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε χρόνιους ασθενείς προερχόμενους από τα μεγάλα ψυχιατρεία, καλύπτει ψυχιατρικά τομεοποιημένες περιοχές της Χώρας και λειτουργεί Κέντρο Ημέρας για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο. Όπως όλοι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (Ν.Π.Ι.Δ.), η Εταιρία μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της υποχρηματοδότησης από το φορέα που εποπτεύει και χρηματοδοτεί, το Υ.Υ.& Κ.Α.

Ο φορέας μας λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες έως τώρα σε 2.000 περίπου ασθενείς, ανά έτος, σε διάφορες περιοχές της Χώρας : Έβρο, Ροδόπη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αττική. Επιπλέον παρέχει εκπαιδευτικό έργο και σε άλλους φορείς ψυχικής υγείας, αλλά και συναφείς κοινωνικούς φορείς, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού είναι 202 άτομα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Η σημερινή κατάσταση όμως είναι τραγική.

Το αρμόδιο Υπουργείο, όχι μόνο δεν δίνει λύση στα προβλήματά μας, αλλά τα αντιμετωπίζει με υπεκφυγές, αλλεπάλληλες υποσχέσεις, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και κατασυκοφάντηση της Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. και των άλλων Φορέων Ν.Π.Ι.Δ.

Παράδειγμα οι δηλώσεις της κυρίας Μ. Τροχάνη, Ειδικής Γραμματέως σε θέματα ψυχικής υγείας στο Υ.Υ.& Κ.Α., στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega», της 8/2/2008. Αναφερόμενη στο φορέα μας είπε ότι τον Ιανουάριο του 2008 είχε «πλεόνασμα». Το ποσό όμως, το οποίο η κυρία Τροχάνη χαρακτήρισε ως πλεόνασμα έφτασε στο ταμείο μας μόλις στις 28/12/2007 και όπως ήταν φυσικό χρησιμοποιήθηκε για να συμπληρώσει τις υποχρηματοδοτήσεις του Υπουργείου για την κάλυψη των δαπανών έτους 2008 και μέχρι τον Αύγουστο. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι για την κάλυψη δαπανών έτους 2008 ο φορέας μας έλαβε ποσό που αντιστοιχεί στο 58% περίπου του προϋπολογισμού μας.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα το προσωπικό είναι απλήρωτο, αρκετοί θεραπευτές έχουν παραιτηθεί, οφείλονται πολύ μεγάλα ποσά στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε προμηθευτές, στους ιδιοκτήτες των κτιρίων που νοικιάζουμε, στις ΔΕΚΟ. Σημαντικότερο όμως όλων είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας, ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στα άσυλα.

Επιπλέον, ουδέποτε η Εταιρία έχει κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση από τα αρμόδια όργανα που έχουν προβεί σε ελέγχους. Άρα, η όποια συνέχιση ψευδών δηλώσεων που αφορούν την Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. έχει στόχο τη δυσφήμιση και αποδυνάμωσή μας και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη λύση του θέματος της υποχρηματοδότησης.

Ανέφερε επίσης η κυρία Τροχάνη ότι το Υπουργείο έχει φροντίσει να εξασφαλίσει επιπλέον πηγές χρηματοδότησης: α) από τα ασφαλιστικά ταμεία (νοσήλια ασθενών) και β) από την είσπραξη του τέλους κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης, 2% από τις προμήθειες της Επιτροπής Προμηθειών.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία πολλοί ασθενείς, ανά δομή, είναι ανασφάλιστοι, άρα το έσοδο είναι πολύ μικρό αφενός, και αφετέρου η είσπραξή του καθυστερεί παρά πολύ. Τα δε έσοδα του 2% από τις προμήθειες είναι άγνωστο το πότε θα εισπραχθούν, δεδομένου ότι οι προμηθευτές των νοσοκομείων είναι απλήρωτοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεωρήσαμε απαραίτητο να προχωρήσουμε σήμερα στη δημοσίευση ενός δελτίου τύπου, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για την Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. σε σχέση με όσα υποστηρίχτηκαν από την κυρία Γενική Γραμματέα στην εκπομπή του ΜEGA, και μέχρι να επανέλθει το θέμα όπως ειπώθηκε από τους συντελεστές της εκπομπής.

Ζητάμε άμεσα την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Μεγάλη ήττα για όλους


Τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας ανησυχούν τους πάντες ...εκτός από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

“Μεγάλη ήττα για όλους” χαρακτηρίζει ο κ. Μάρκος Κοτσιλίνης, Δήμαρχος Πυλαρέων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κεφαλονιάς & Ιθάκης, την πιθανή διάλυση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς - Ζακύνθου και Ιθάκης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Περικλής Κοροβέσης.


Λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς - Ζακύνθου και Ιθάκης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» αποτελεί τη μοναδική, οργανωμένη και αποτελεσματική δομή στον τομέα της, που λειτουργεί στο Νομό μας. Συνεργάζεται με τους Δήμους, με φορείς της εκπαίδευσης , με υπηρεσίες και φορείς αντιμετώπισης προβλημάτων ειδικών κοινωνικών ομάδων, με αστυνομικές και δικαστικές αρχές με στόχο την επίλυση προβλημάτων συνανθρώπων μας.

Η παρουσία της Μονάδας γίνεται μέρα με τη μέρα πιο αισθητή στις μικρές μας κοινωνίες αλλά και πιο αναγκαία. Ζώντας σε νησιά και με την αίσθηση πάντα της απομόνωσης αλλά και με την πραγματική απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις υπηρεσίες τους να βαραίνουν τις οικογένειες, η λειτουργία μιας τέτοιας Μονάδας άνοιξε την πόρτα στην ελπίδα αλλά και στην άμεση και ανθρώπινη αντιμετώπιση των περιστατικών. Συγχρόνως προσπαθεί να κλείσει μια άλλη πόρτα. Αυτή της προκατάληψης απέναντι στην ψυχική ασθένεια και τη διαφορετικότητα που οδηγεί στο περιθώριο.

Δυστυχώς όμως η λειτουργία της Κινητής Μονάδας κινδυνεύει. Και αυτό γιατί το Υπουργείο σας, όπως φυσικά γνωρίζετε, δεν τη χρηματοδότησε πλήρως όπως όφειλε, μετά το πέρας της Κοινοτικής συνδρομής, για το 2008 και δεν έχει καθορίσει τη χρηματοδότηση για το τρέχον έτος ενώ τα λειτουργικά έξοδα συσσωρεύονται και το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται χωρίς να αμείβεται.

Κύριε Υπουργέ,

Η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ζητά την άμεση καταβολή της χρηματοδότησης που οφείλει το Υπουργείο Υγείας για το έτος 2008 καθώς επίσης τον καθορισμό της χρηματοδότησης του 2009 και την έγκαιρη καταβολή της ώστε να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας και η παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών της στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

Η διάλυση της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ δεν θα σβήσει μόνο την ελπίδα σε δεκάδες οικογένειες, δεν θα δημιουργήσει απλά κοινωνικό πρόβλημα αλλά για άλλη μια φορά θα κλονίσει την ήδη ταραγμένη αξιοπιστία των πολιτών απέναντι σε ένα κράτος που λέμε ότι είναι σύγχρονο. Κι αυτό θα είναι ήττα. Μια μεγάλη ήττα για όλους!

Με Τιμή,
Μάρκος Κοτσιλίνης
Πρόεδρος ΤΕΔΚ Κεφαλονιάς & Ιθάκης,
Δήμαρχος Πυλαρέων

Και ακολουθεί η σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Περικλή Κοροβέση:

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ιθάκης & Ζακύνθου, λειτουργεί από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μετάβαση». Είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία- Πρόνοια» 2000-2006 και έχει άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται δηλαδή για μια δημόσια υπηρεσία παροχής υγείας, εγκεκριμένη και εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας.

Η ΑμΚΕ «Μετάβαση» συγκροτήθηκε το Μάρτιο του 2007 με πρωτοβουλία φορέων με πολύχρονη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης - όπως η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης Αργοστολίου (Δ.Ε.Κ.Α.Α.) και από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της (Μάρτιος 2007-Μάρτιος 2008), η Μονάδα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε ποσοστό 100%.

Αποτελείται από μια σύνθετη διεπιστημονική ομάδα (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτρια υγείας, νοσηλευτές και διοικητικοί). Τομέας ευθύνης της Κινητής Μονάδας της ΑμΚΕ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» είναι τα νησιά Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη. Η έδρα της μονάδας είναι στο Αργοστόλι και το παράρτημα της στην Ζάκυνθο. Η διεπιστημονική ομάδα έχει χωριστεί σε τέσσερα κλιμάκια, κάθε ένα από τα οποία έχει στην ευθύνη του μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ένα από τα κλιμάκια λειτουργεί σε μόνιμη βάση στη Ζάκυνθο.

Δεδομένου ότι παρά το γεγονός ότι στους Νομούς Κεφαλονιάς και Ζακύνθου έχει εγκριθεί η λειτουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία, δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα, η κινητή Μονάδα έχει αναλάβει το συνολικό βάρος της φροντίδας ψυχικής υγείας στους παραπάνω νομούς.


Η ομαλή χρηματοδοτική ροή του πρώτου έτους έχει ανατραπεί με αποτέλεσμα το προσωπικό, οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι προμηθευτές να μένουν απλήρωτοι, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος λειτουργίας της Μονάδας για το 2008 ανέρχεται στο ποσό των 387.985,76 €, ποσοστό 80% του οποίου αποτελεί δαπάνες μισθοδοσίας των στελεχών της μονάδας, ενώ η χρηματοδότηση του Υπουργείου ήταν μειωμένη κατά 59.500 €.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Δεδομένου ότι η μονάδα είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Υγείας, που έχει την ευθύνη για τη χρηματοδότησή της, γιατί δεν έχει καταβληθεί όλο το απαιτούμενο ποσό για το 2008;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του 2009, ώστε να συνεχισθεί η σημαντική, και αναγκαία για την ευρύτερη περιοχή παροχή υπηρεσιών φροντίδας ψυχικής υγείας, αφού όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης


Υ.Γ. Θα θυμίζουμε συνεχώς ότι περιμένουμε μια απάντηση από το Υπουργείο Υγείας:
Ανεστάλη η χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια», μέχρι την πλήρη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ?


Περιμένουμε απάντηση από την 29η Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα που το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς" διέψευσε το δελτίο τύπου με το οποίο το Υπουργείο Υγείας υποστήριζε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναστολή χρηματοδότησης. Δείτε εδώ: Ποιος Ψεύδεται;

Από τότε "εξαφανίστηκε" και το δελτίο τύπου από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας !

Σήμερα, μετά από 21 μέρες, ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης ερωτά τον Υπουργό Υγείας:
"Επιβεβαιώνετε ή όχι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε τη χρηματοδότηση το προγράμματος Υγεία – Πρόνοια, λόγω μη τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε."

Προβλέπουμε ότι μέχρι τον Μάρτιο, που το Υπουργείο Υγείας θα "ξαναπαζαρέψει" το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα πάρουμε καμία απάντηση. Έως τότε οι εργαζόμενοι θα είναι μισό χρόνο απλήρωτοι!

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Δεν θα μαζέψουμε υπογραφές;


Είναι γνωστό ότι οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας αποτελούν την πιο οικονομική λύση στην παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών και λειτουργούν σε νομούς της χώρας μας που δεν διαθέτουν άλλες σχετικές υπηρεσίες. Αξιοποιώντας έναν μικρό αριθμό θεραπευτών, εξυπηρετούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες στον τόπο τους και αποτρέπουν τις εισαγωγές στα ψυχιατρικά ιδρύματα.


Η επιστολή που ακολουθεί μας "υπενθυμίζει" ότι κινδυνεύουν και οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας. Πριν από λίγους μήνες δημοσιοποιήσαμε το σχετικό υπόμνημα που εστάλη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης http://psi-action.blogspot.com/2008/11/blog-post_26.html. Η κατάσταση όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολη:

Ο Σάββας, ο Τίμος, η Αμαλία, πολίτες που παρακολουθούνται από την Κινητή Ψυχιατρική Μονάδα, πλησιάζουν τους θεραπευτές και τους παρακινούν να γίνει εξόρμηση στην κοινότητα και να μαζέψουμε υπογραφές διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης που ακολουθεί στον τομέα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Ο Γιώργος ο κρεοπώλης, ο Γιάννης ο περιπτεράς, ο Σπύρος ο καφετζής, προτρέπουν τους θεραπευτές και ζητάνε να τους βοηθήσουν να μαζέψουν υπογραφές διαμαρτυρίας για να τις στείλουν στους αρμόδιους και να δηλώσουν ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας του Νομού Φωκίδας, οι δικές τους υπηρεσίες, πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τα πρόσωπα κύρους καμάρωναν στο Συμπόσιο των Δελφών για τις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στις 7-8 Νοεμβρίου 2008. Μετά από 27 χρόνια συνεχούς και συστηματικής εργασίας της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας της Φωκίδας, τα 23 χρόνια της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας του Έβρου, γίνεται θεσμός το μοντέλο της Κινητής Μονάδας και κατοχυρώνεται με το Νόμο περί Ψυχικής Υγείας 2716/1999. Σήμερα, εκτός από τις προαναφερόμενες, λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη (Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Επαρχιακού τύπου 2), στα Ιωάννινα – Θεσπρωτία, στην Καρδίτσα, στην Κεφαλλονιά – Ζάκυνθο – Ιθάκη, στην Κοζάνη, στις Β.Α. και Δυτικές Κυκλάδες, στις Ν.Α. Κυκλάδες, στη Λακωνία, στο Λασίθι και στα Χανιά Κρήτης, στη Λέσβο, στη Ρόδο, στη Χίο και στα Τρίκαλα.

Με τη λειτουργία των Κινητών Μονάδων, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το άτομο με ψυχολογικές και ψυχιατρικές δυσκολίες και προβλήματα, μπορεί να ζει αρμονικά και παραγωγικά στο κοινωνικό του περιβάλλον, από τη στιγμή που το κράτος αναπτύσσει τις κατάλληλες κοινοτικές δομές για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον πληθυσμό.

Το πρώτο και κύριο μέλημα των Κινητών Μονάδων είναι η ευαισθητοποίηση – αγωγή της κοινότητας με στόχο από τη μια πλευρά την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής αρρώστιας και από την άλλη την συνειδητοποίηση της ευθύνης των πολιτών ως συμπολίτες, στην παροχή αλληλοβοήθειας και υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που την έχουν ανάγκη.

Όταν έχει κερδίσει τον πληθυσμό, του ζητάς, κι εκείνος αποδέχεται, προστρέχει να βοηθήσει το έργο των Κινητών Μονάδων.

Που και πως βοηθάει η κοινότητα, ο πληθυσμός, ο απλός πολίτης;


  • Να επηρεάσουν την άποψη ότι ο τόπος χρειάζεται την παρουσία των Κινητών Μονάδων για τις ανάγκες του και είναι εντελώς θεμιτό να το απαιτεί από το Κράτος.
  • Να συμβάλλουν στον ενθουσιασμό των εργαζομένων για τα θετικά αποτελέσματα της εργασίας τους στην κοινότητα, σε αντιπαράθεση με τη στασιμότητα του ασύλου. Να θεωρείται φυσικό να θεραπεύεται ο δικός τους άρρωστος στα πλαίσια της γειτονιάς, μέσα στην οικογένεια, βοηθώντας παράλληλα τους οικείους.
  • Να βοηθήσουν να εκδηλωθεί το αίτημα για βοήθεια έγκαιρα, είτε πρόκειται για περαστικό ή σοβαρό πρόβλημα, είτε πρόκειται για παιδί, για έφηβο, για ενήλικα, για υπερήλικα.
  • Να υποστηρίξουν την οικογένεια, τον πάσχοντα, τη θεραπευτική ομάδα στην αντιμετώπιση ενός οξέως ψυχωσικού επεισοδίου, ή μιας οικογενειακής κρίσης.
  • Να συμβάλλουν στην κοινωνική επανένταξη και στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Αυτό βοηθάει στη μείωση των υποτροπών των ασθενών, στη μείωση των επανεισαγωγών στα ψυχιατρικά ιδρύματα, δηλαδή συμβάλλουν στο μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

Τι θα λέγατε λοιπόν; Να μαζέψουμε υπογραφές; Μήπως έτσι αντιληφθούν οι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι το πολιτικό κόστος που έχουν με την τακτική της αδιαφορίας, της απαξίωσης και της υποβάθμισης της ψυχικής υγείας και καταλάβουν το πολιτικό κέρδος που θα έχουν με:
  • τη θέσπιση των διατάξεων του Ν. 2716/1999
  • τη θέσπιση διαδικασιών καθορισμού κόστους εγκρίσεων και δαπανών βάσει της σκοπιμότητας, λειτουργίας και αξιολόγησης της κάθε δομής
  • τη θέσπιση οργανωμένης και τομεοποιημένης διαχείρισης των μονάδων ψυχικής υγείας

Όπως αναφέρεται και στο υπόμνημα που κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 20/11/2008 με αριθμό πρωτοκόλλου 157233, που συντάχθηκε στα πλαίσια του Συμπόσιου των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας «Οι Κινητές Μονάδες είναι οι δομές που υπηρετούν πιστά το πνεύμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αναδεικνύουν την ηθική βάση της κοινοτικής ψυχιατρικής, δεδομένου ότι δύνανται να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες και να ενεργήσουν προληπτικά, αποτρέποντας ανάπτυξη παθολογικών που θα οδηγούσαν σε αύξηση αναγκών για τις πλέον δαπανηρές δομές φιλοξενίας».

Αυτές τις δομές πάνε να τις κλείσουν!


Αθηνά Φραγκούλη

Dr., Λογοπεδικός, Ιδρυτικό στέλεχος της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας Νομού Φωκίδας, συντονίστρια της Επιτελικής Επιτροπής της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων-Συνεταιρισμών CEFEC.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Δε θα περάσει

Λάβαμε μια επιστολή και πιστεύουμε ότι εκφράζει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην ψυχική υγεία. Των εργαζομένων που παρατηρούν πλέον, απογοητευμένοι, εξουθενωμένοι αλλά και χρεωμένοι, τις προσπάθειές τους να καταρρέουν τη στιγμή που οι αρμόδιοι "επιλύουν" τα προβλήματα με λόγια και ανεφάρμοστες εξαγγελίες ...τα τελευταία τρία χρόνια. Και δεν θα σχολιάσουμε τίποτα άλλο. Περιμένουμε τα δικά σας σχόλια.


Δουλειά μου είναι η φροντίδα ατόμων που έχουν αυτό που λέμε διπλή διάγνωση. Ψύχωση και νοητική υστέρηση. Χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.

Εδώ που δουλεύω όμως, ο κόσμος παραιτείται, παίρνει συνεχώς αναρρωτικές και όσοι έχουμε απομείνει είμαστε εξουθενωμένοι και απελπισμένοι. Έχουμε να πληρωθούμε από τον Σεπτέμβριο και λένε ότι θα πληρωθούμε Μάρτιο. Ούτε δανεικά δεν υπάρχουν πια. Αλλά η καθημερινή δουλειά συνεχίζει, πώς να κάνεις αλλιώς; Δεν μπορούμε να προσλάβουμε νέο προσωπικό. Ξέρουν, ποιός θα έρθει να δουλέψει σε τόσο δύσκολες συνθήκες και να μην πληρώνεται;

Ανησυχούμε για τη φροντίδα των ασθενών. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις και τις υποτροπές, όταν στη βάρδια μένουν δέκα άτομα αντί για δεκαεπτά; Με δέσιμο ή με «χημική καθήλωση»; Όλη μας η δουλειά είναι να αποφεύγουμε αυτά τα πράγματα, να προστατεύουμε τα δικαιώματα τους, να τους δίνουμε ποιότητα ζωής. Να γυρίσουν στα ψυχιατρεία; Ας αναλάβει το κράτος την ευθύνη, το κρίμα.

Τα έφεραν από εδώ, τα έφεραν από εκεί, θα ξανανοίξουν τα ψυχιατρεία που έκλεισαν! Έκαναν προτάσεις στο ΚΕΣΥ για νέα τμήματα «δυσίατων επικινδύνων μη παρεμβατικών ασθενών». Νέος όρος που υπονοεί τη δημιουργία νέων ασύλων! Το κράτος έχει την ευθύνη της αποσύνθεσης των υπηρεσιών και στον δημόσιο και στον κοινωνικό τομέα. Εμείς μιλούσαμε για «εξατομικευμένα σχέδια φροντίδας, δικτύωση με την κοινότητα, προαγωγή ψυχικής υγείας, πιστοποίηση ποιότητας φροντίδας, εκπαίδευση, επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη» και τα κάναμε πράξη. Έτσι που τα έκαναν, αυτά ακούγονται αστεία πια. Τι θα κάνουμε; Άλλες δομές ήδη έκλεισαν και ήταν, φαντάσου, για εφήβους. Τι λέει γι’ όλα αυτά το κράτος; Δε θέλω να τους ακούω πια. «2% τέλος ανθρωπιστικής αντίληψης από τα έσοδα των νοσοκομείων (από πότε το ακούμε αυτό;), σύμβαση με ασφαλιστικούς φορείς (το προέβλεπε και σωστά εξαρχής ο νόμος, τα ταμεία συμφώνησαν καταρχήν, αλλά στην πράξη πολλά σοβαρά προβλήματα), ειδική μονάδα ελέγχου (η μονάδα υποστήριξης και παρακολούθησης ανενεργή 2 χρόνια και τι έγινε με ό,τι παρήγαγε;), φταίει η κακοδιαχείριση στους φορείς (πότε θα μάθουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων των ράμπο της υγείας, του πρώην ΣΔΟΕ, της διαχειριστικής αρχής, της επιθεώρησης εργασίας που επισκέφθηκαν πολλάκις τις δομές;- γιατί το υπουργείο δεν προστατεύει τους φορείς που λειτουργούν καλά και άρα τα χρήματα των πολιτών;)». Αστεία πράγματα.

Ο προηγούμενος υφυπουργός, την μία έλεγε φταίνε οι φορείς, κλέβουν (αλλά ποιος να τους κυνηγήσει τώρα) και μετά, έχετε δίκαιο, έως μέσα Ιανουαρίου θα έχετε καλυφθεί πλήρως. Μάλλον ήξερε ότι θα φύγει. Ο καινούριος, μιλάει για μέτρηση αποτελεσματικότητας (πάλι από την αρχή …απλά χρειάζονται κριτήρια, πόροι και αξιολόγηση!), κατηγορεί τους φορείς για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα (όταν το ακούς αυτό από το Υπουργείο Υγείας σου έρχονται πολλές ελληνικές παροιμίες στο μυαλό) και εν τέλει φταίει και η παγκόσμια κρίση (μα εμείς φωνάζουμε δύο, τρία…πέντε χρόνια τώρα). Για την αρμόδια Γ.Γ. ας μην πω τίποτα. Το Υπουργείο λοιπόν έχει πάρει μέτρα, θα πάρει μέτρα, εξετάζει μέτρα. Αποτέλεσμα μηδέν. Τους εγκάλεσε ο Συνήγορος του Πολίτη. Τι ξέρει αυτός; Τους εγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απάντησαν με νέα μέτρα, ψέματα, αλλά και απειλές. Ο πρόεδρος της επιτροπής προστασίας δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων δήλωσε σε επίσημη συνάντηση ότι άμα συνεχίσει το υπουργείο να αγνοεί τις εισηγήσεις της επιτροπής, θα τις στέλνει απευθείας σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα.

Θα μου πεις τι κάνουν οι σύλλογοι των ασθενών, των συγγενών, τα σωματεία των εργαζομένων, οι πολίτες που στερούνται υπηρεσίες, οι δήμοι, οι τοπικές κοινότητες; Δεν θα έπρεπε να είναι συνεχώς στους δρόμους; Δεν έχουν τρακτέρ… Τους έχει αποδυναμώσει η διάσπαση που πέτυχε το υπουργείο, με υποσχέσεις από εδώ και από εκεί, ψέματα και απειλές, τα εσωτερικά τους προβλήματα και οι διαφορές, η αδυναμία να απαντήσουν σ’ ένα κατεστημένο που ελέγχει τα ΜΜΕ (τα προβλήματα δεν υπάρχουν εφόσον δεν μιλούν γι’ αυτά οι ειδήσεις δήλωσε ο υπουργός), ο αργός στραγγαλισμός που έδινε την εντύπωση ότι αντέχεις ακόμα. Έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συναντήσεις ενημέρωσης, συλλογή υπογραφών, αλληλογραφία, δημοσιεύσεις στον τύπο, συνεντεύξεις τύπου, ημερίδες, επερωτήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορές, νομικές κινήσεις. Και τι έγινε;

Έχουμε ξεχάσει ποια είναι η δουλειά μας. Που είναι η φροντίδα, η αποκατάσταση, η υποστήριξη, η αγάπη. Μας λένε δεν έπρεπε να είναι έτσι, είναι ακριβό, είναι λάθος. Αλλά σχεδιάζουν τα ίδια, επικαρπώνονται ό,τι νέο δημιουργείται για προσωπική προβολή ως επίτευγμα και μετά το αφήνουν στην τύχη του. Δεν ακούνε καμία πρόταση για το πώς πρέπει να είναι, πώς μπορεί να είναι, από άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά 25 χρόνια. Τρία – πέντε άτομα αποφασίζουν για όλους: ασθενείς, εργαζόμενους, φορείς, πολίτες. Η σοφία τους θα τους πνίξει.

Ψάχνουμε λοιπόν για την μουσική των τίτλων τέλους; Adagio του Albignoni ή Exit music των Radiohead; Ή δε θα τους περάσει;

Παναγιώτης Χονδρός, Ψυχολόγος



Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Φτάνει πιά!


Άνθρωποι και Ποντίκια (video από το psi-action)






ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού και η υποχρηματοδότηση ορθώνουν και πάλι τα συρματοπλέγματα του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ηλεκτροσόκ ... στη μεταρρύθμιση (από την Ελευθεροτυπία)

Το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταρρέει. Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που έσπασε το απόστημα και ξεχύθηκαν στο φως οι εικόνες της φρίκης από το κολαστήριο της Λέρου. Εκτοτε έγιναν βήματα, οι κλειστές πόρτες των ασύλων άνοιξαν και κάποιοι από τους ψυχικά πάσχοντες βρέθηκαν -σε οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα- σε πιο ανθρώπινες συνθήκες. Ομως, η αδιαφορία και η αναλγησία που δείχνει γι' αυτούς τους ανθρώπους το κράτος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οδηγεί το όλο εγχείρημα στο σημείο μηδέν.


Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού και η υποχρηματοδότηση ορθώνουν και πάλι τα συρματοπλέγματα του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που αυτά έπεσαν, ενώ ο κίνδυνος για επιστροφή σε ασυλικού τύπου περίθαλψη μοιάζει να είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.

Δυσοίωνα τα μηνύματα από παντού: χρέη και τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια ψυχιατρεία. Μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης. Θεραπευτικές δομές που βάζουν λουκέτο, εργαζόμενοι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ασθενείς που προσλαμβάνουν το κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Ακόμη πιο άσχημα τα νέα από την Κομισιόν, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: η Επιτροπή διέκοψε τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Ψυχαργώς. Η δήλωση στην «Ε» εκ μέρους της Σαντάλ Χιουτζ, εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών, είναι κατηγορηματική: «Εξι χρόνια τώρα η Κομισιόν επισημαίνει στην Ελλάδα το σοβαρό έλλειμμα της χρηματοδότησης από τον δημόσιο προϋπολογισμό των δομών αποκατάστασης ψυχικά ασθενών. Το έλλειμμα θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων αυτών. Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα».

«Συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών» διαπιστώνει σε πρόσφατη έκθεσή του και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στην Ελευθεροτυπία:
Ηλεκτροσόκ ... στη μεταρρύθμιση

Με την ευκαρία, το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε ποτέ στο γιατί εξέδωσε δελτίο τύπου υποστηρίζοντας ότι "αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια», αφού έλαβε υπόψην της, την πολιτική και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον τομέα αυτό"....και καταλήγει στο ότι "Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, ο χώρος θα εξυγιανθεί και θα απαλλαχθεί πλήρως από τις αμαρτίες του παρελθόντος".

Πληροφορίες εδώ: Ποιος Ψεύδεται ;

Από τις αμαρτίες του παρόντος, ποιος θα μας απαλλάξει;

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Μαρτυρίες


Μαύρη ήταν η ζωή πριν για την 50χρονη σήμερα Βάσω, που κάνει μια συγκλονιστική εξομολόγηση: «Στο Δαφνί ήταν μια κόλαση. Δεν έχω να θυμηθώ τίποτα που να μη μειώνει την αξιοπρέπειά μου. Τα περισσότερα ντρέπομαι να τα πω γιατί τώρα έχω συναίσθηση... Έζησα άσχημα, κάποιοι με χτυπούσαν πίσω στο κεφάλι, κρυβόμουν και έκλαιγα... Πολλή βρωμιά, δεν μπορούσες ούτε να πλυθείς ούτε τίποτα; Το νερό που είχαμε μύριζε...». Στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης η Βάσω μεταφέρθηκε αρχικά σ΄ έναν ξενώνα όπου υπήρχε «τόση καθαριότητα που είπα μέσα μου “Θεέ μου, δεν θέλω να φύγω ποτέ από εδώ”. Εκεί πλύθηκα πρώτη φορά ύστερα από χρόνια σαν άνθρωπος, αλλά δεν είχα ρούχα να αλλάξω. Ήμουν σχεδόν γδυτή. Μου δώσανε άλλος εσώρουχο, άλλος μπλούζα, άλλος παντελόνι και ντύθηκα με ρούχα καθαρά και σιδερωμένα... Η κοπέλα που με πήγε στον ξενώνα μού έβγαλε ακτινογραφίες στο κεφάλι που πονούσε από τα χτυπήματα και όσο έμεινα στον ξενώνα με βοήθησε να βγάλω και τη σύνταξη.


Μετά, μια άλλη κοπέλα με πήρε από εκεί και με έφερε στο ξενώνα “Αθηνά”. Στην αρχή δεν ήθελα να φύγω, φοβόμουν και έκλαιγα. Αλλά γρήγορα άλλαξα γνώμη. Εδώ είναι πια το σπίτι μου. Δεν με πονάει πια το κεφάλι μου και όλη μου η ζωή άλλαξε.

Με υπολογίζουν σαν άνθρωπο. Το πιο σημαντικό για μένα... Μπορώ να πλένομαι κάθε μέρα! Το πιστεύετε; Κάνω μπάνιο κάθε μέρα και δεν μυρίζω πια όπως παλιά...».


Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ο 43χρονος Δημήτρης κλείνει τέσσερα χρόνια στον ξενώνα «Αθηνά». Στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, «μια φωτεινή κοπέλα, η κοινωνική μας λειτουργός, ήρθε στο προκάτ όπου έμενα επί πέντε χρόνια στο Δαφνί, με βοήθησε να μαζέψουμε τα μπαγκάζια μου και με έφερε στο οικοτροφείο. Δεν ήξερα τι σημαίνει “οικοτροφείο” και είχα έναν φόβο. Και ξαφνικά είδα ότι οικοτροφείο σήμαινε σπίτι. Είχα δωμάτιο καθαρό με έπιπλα, χρώματα, φως και όχι βρωμιά και κατσαρίδες. Επιτέλους υπήρχε μπάνιο, δεν μας έπλεναν με τις μάνικες. Και δίπλα μου είχα φίλους, ανθρώπους που πίστευαν ότι έχω και εγώ αξία, ενώ για χρόνια κάποιοι άλλοι με έβριζαν. Για πέντε χρόνια ήμουν σε προκάτ, στη χειρότερη πτέρυγα όπου τρώγαμε δίπλα στις ακαθαρσίες...». Μέρα με την ημέρα ο Δημήτρης άρχισε να μεταμορφώνεται: «Άρχισα από τα μικρά για να κάνω μεγαλύτερα και ακόμα μεγαλύτερα βήματα και να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα: να συναλλάσσομαι με ανθρώπους!», λέει τώρα.


Ακόμη μια εξομολόγηση από τη 48χρονη Μάρω. Έζησε και εκείνη την «παγωμάρα» μιας ψυχιατρικής πτέρυγας στο Δαφνί:

«Εκεί οι άνθρωποι ήταν ψυχροί και οι άλλοι ασθενείς όχι και τόσο φιλικοί. Συνέχεια φοβόμουν, καθόμουν σε μιαν ακρούλα κι ούτε που ανάσαινα... Κάποια μέρα του Φλεβάρη ήρθε μια κοπέλα και ένας κύριος και μου είπαν ότι θα με πάρουν κάπου έξω από το Δαφνί. Φοβήθηκα. Δεν ήξερα τι πάει να πει οικοτροφείο... Αλλά όταν με έφεραν εδώ έκλεινα τα μάτια μου και τα άνοιγα, τα έκλεινα ξανά και τα άνοιγα γιατί δεν το πίστευα. Είδα ένα όμορφο σπίτι, ενώ οι άνθρωποι χαμογελούσαν, ήταν ευγενικοί και τρυφεροί. Στ΄ αλήθεια, δεν το πίστευα ότι θα με κρατούσαν! Μετά τις πρώτες νύχτες άρχισα να σκέφτομαι αισιόδοξα. Τώρα ξέρω ότι εδώ είναι το σπίτι που ποτέ δεν είχα. Δεν είμαστε φυλακισμένοι σε κελιά, αλλά άνθρωποι που ανοίγουν την πόρτα και βγαίνουν στην αυλή, στον δρόμο, στο καφενείο, στη γειτονιά...».

Στις παραπάνω μαρτυρίες θα μπορούσαμε να προσθέσουμε εκατοντάδες άλλες. Προτιμήσαμε αυτές που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην εφημερίδα "Τα Νέα", για να μην αμφισβητηθεί η εγκυρότητά τους. Και δεν χρειάζονται άλλα σχόλια. Τους γυρίζουν στη «φωλιά του κούκου»

Αναρωτιόμαστε μόνο αν ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος και η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μαρία Τροχάνη, οι υπεύθυνοι δηλαδή για τη διάλυση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας που λειτουργούν από ΜΚΟ εδώ και 20 χρόνια, πέρασαν ποτέ από έναν τέτοιο χώρο και αν αντάλλαξαν δύο κουβέντες με τους φιλοξενούμενους σε αυτές.

Θα πρέπει να γνωρίζει η παντοδύναμη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του σχεδίου που έχει για τις κοινοτικές δομές (αν υπάρχει κάποιο σχέδιο), δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί με τη στάση της τους ανθρώπους που κατάφεραν να επιβιώσουν από τα ελληνικά ψυχιατρεία. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε, με αριθμούς και εξαγγελίες, να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη, θυμηθείτε ότι μιλάτε για ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί από το δημόσιο σύστημα εγκλεισμού. Έχετε ήδη περάσει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι άλλο θα καταφέρετε.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Σωματείο "Αυτοεκπροσώπηση"


Το Σωματείο Χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας "Αυτοεκπροσώπηση" αποτελεί αναγνωρισμένο σωματείο από το 2007. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία ομάδας αυτοβοήθειας σε συνεργασία με μέλη του European Network of (ex-)Users and Survivors of Psychiatry (ENUSP)
.

Εκπρόσωπος του Σωματείου εκφώνησε την παρακάτω ομιλία στην Εθνική Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση:

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

θα ήθελα, πριν πω δύο λόγια για την κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σήμερα, να κάνω μια παρένθεση και να πω δυο λόγια για το σωματείο που είμαι πρόεδρος Το σωματείο χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση» είναι ένα σωματείο που αποτελείται αποκλειστικά από χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου και έχει ως σκοπό την ψυχοκοινωνική επανένταξη καθώς και την ισότιμη επαγγελματική αποκατάσταση με όρους κοινωνικής ισότητας. Το σωματείο δεν στηρίζεται σε συγγενικά πρόσωπα χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας αλλά χαρακτηρίζεται από την ανεξάρτητη και αυτόνομη δράση του σε θέματα που αφορούν τα άτομα με ψυχικές δυσκολίες.

Τώρα όσο αφορά την κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν σήμερα τα οικοτροφεία και οι ξενώνες των ιδιωτικών δομών αλλά και των δημοσίων είναι πολύ πέρα από αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ότι είναι ιδανικές. Τα προβλήματα πολλά και μεγάλα. Η υποχρηματοδότηση των δομών αυτών είναι διαρκής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι πλέον χαμηλής ποιότητας και τα λειτουργικά έξοδα των δομών πολλές φορές κάνουν μήνες για να εξοφληθούν. Εκτός από το οικονομικό, δηλαδή την μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των δομών στην ώρα τους, υπάρχει και το ζήτημα της διαβίωσης των ενοίκων των δομών αυτών στην καθημερινότητα τους. Που σημαίνει ότι υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να επιστρέψουν οι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας πίσω στα άσυλα που έχουν κλείσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και για την κοινωνία γενικότερα. Ακόμα υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν γίνονται εκδηλώσεις μέσα σε αυτές τις δομές, αλλά καταργούνται και οι έξοδοι για ένα απλό καφέ ή μια εκδρομή ή ολιγοήμερες διακοπές στην εξοχή το καλοκαίρι. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα την ψυχολογική υγεία του ενοίκου ο οποίος πιστεύει πως αυτός ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση και μπορεί να του προκαλέσει εύκολα κάποια υποτροπή. Όπως καταλάβατε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους χρήστες υπηρεσιών των δομών αυτών.

Ελπίζω με τη σημερινή συνάντηση τόσων πολλών φορέων από όλες τις οργανώσεις των επαγγελματιών, των γονέων, των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των υπουργείων, των συνδικαλιστικών φορέων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να βγει κάτι θετικό από αυτήν την ημερίδα και να συμβάλουν στην λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την ψυχική υγεία. Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας να αφήσει στην άκρη την πολιτική που ασκεί τώρα όσο αφορά την ψυχική υγεία και να σκύψει στα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει από την οικονομική πολιτική του και η οποία θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση - ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών.


Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους της ΠΕΨΑΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Οικοτροφείο «Αθηνά», μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Επιστημονικού Σωματείου της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. διαμένουν εδώ και περίπου πέντε χρόνια στην περιοχή Κορυδαλλού 15 άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχιατρικές διαταραχές. Οι άνθρωποι αυτοί πριν την διαμονή τους στο Οικοτροφείο, έζησαν για πολλά χρόνια σε συνθήκες απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του ασύλου των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Στο Οικοτροφείο μέσα από ένα κλίμα οικογένειας, ζεστασιάς και ενδιαφέροντος, τους δόθηκε η ευκαιρία να συνδεθούν ξανά με τη ζωή στην κοινότητα ως καθημερινοί πολίτες, να αποκτήσουν την χαμένη ταυτότητα και αυτονομία τους και να ζήσουν με την αναγνώριση ότι αξίζουν και ότι μπορούν να παίρνουν ικανοποίηση από την ζωή.

Το Οικοτροφείο «Αθηνά» χρηματοδοτείται από τους Εθνικούς πόρους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα από το πρόγραμμα «Ψυχαργώς β φάση». Δυστυχώς κατά το έτος 2008 οι εργαζόμενοι της δομής παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου για αποπληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2008. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Οι ένοικοι κινδυνεύουν είτε να βρεθούν στον δρόμο, είτε να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία γεγονός που αποτελεί έγκλημα για την ανθρώπινη ελευθερία και ψυχή.

Την Τρίτη 10/02/2009 και ώρα 07:00 π.μ , το σωματείο εργαζομένων της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το στούντιο της πρωινής εκπομπής «Κοινωνία ώρα MEGA» του καναλιού MEGA CHANNEL (Λεωφόρος Μεσογείων 117) με σκοπό να δοθεί η απαραίτητη δημοσιότητα σε ένα ζήτημα ηθικής, αξιοπρέπειας και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναμένουμε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. (9/2/2009)

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από επικοινωνία που είχαμε με το τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel, μας ενημέρωσαν ότι για λόγους πιο αποτελεσματικής δημοσιοποίησης του προβλήματος της υποχρηματοδότησης (αμεσότητα εικόνας και χώρου) θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση από τον χώρο του Οικοτροφείου «Αθηνά» της ΠΕΨΑΕΕ στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» και ώρα 8:30πμ.

Όσοι από τους εργαζόμενους του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση επιθυμούν, μπορούν να έρθουν στο Οικοτροφείο μας στην Διεύθυνση Κιλκίς 8, Κορυδαλλός (Κοντά στην Πλατεία Ελεύθερίας).

Εγκαταλείπονται οι ασθενείς με καρκίνο


Το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του, όπως μας ενημερώνουν ο επιστημονικός υπεύθυνος και οι συνεργάτες του Κέντρου:

"Το Κέντρο Ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο ιδρύθηκε το 2004 από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αποτελεί μια πρότυπη εξωνοσοκομειακή μονάδα για την ψυχολογική στήριξη του ογκολογικού ασθενούς και δέχεται παραπομπές από όλες τις ογκολογικές κλινικές των νοσοκομείων, καθώς και από συλλόγους και σωματεία πασχόντων. Οι υπηρεσίες μας (ψυχολογική στήριξη, ψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχοθεραπεία, ατομική ή οικογενειακή συμβουλευτική, μουσικοθεραπεία και τεχνικές χαλάρωσης) παρέχονται δωρεάν. Το Κέντρο Ημέρας στελεχώνεται από έμπειρους και με ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση ψυχίατρους, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Έργο μας είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υποστήριξης σε μια ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα όπως είναι οι καρκινοπαθείς και τα μέλη των οικογενειών τους. Παράλληλα με την ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου, η ψυχολογική βοήθεια είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές που επιφέρει η νόσος.

Από τον Αύγουστο του 2008 οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, παρά την υποχρέωση και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το αντίθετο, και οι προοπτικές για το μέλλον δεν προοιωνίζονται καλές.

Υπό τις συνθήκες αυτές κινδυνεύει άμεσα η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας.

Έτσι, αποδεικνύεται στην πράξη ότι το Κράτος Πρόνοιας στέκεται ανάλγητο απέναντι στις ανάγκες των πλέον ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Ενόσω το αρμόδιο υπουργείο κωφεύει, εμείς συνεχίζουμε το δύσκολο έργο μας για όσο αντέξουμε. Αναρωτιόμαστε όμως, θα αφήσουμε χωρίς στήριξη τους ασθενείς μας στην δυσκολότερη περίοδο της ζωής τους; Έχουμε όλοι ευθύνη."

Πληροφορίες για το Κέντρο Ημέρας: http://www.psychooncology.gr/


Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ημερίδα: Παιδί με προβλήματα Ψυχικής Υγείας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ


Ο Συνήγορος του Πολίτη διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Παιδί με προβλήματα Ψυχικής Υγείας: το δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση» την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009 (από 9:00 έως 14:30), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αρχής (Χατζηγιάννη Μέξη 5, 3ος όροφος).

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της τρέχουσας κατάστασης, των προβλημάτων και των προοπτικών φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι ασχολούνται με την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων, και με τους οποίους έχει ήδη συνεργαστεί ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν παρουσιάσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση, ιδιαίτερα σχετικά με ζητήματα που έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη την Ανεξάρτητη Αρχή και τα οποία αφορούν την παραβίαση των δικαιωμάτων ανηλίκων λόγω της ανεπάρκειας των υπηρεσιών ή των προβλημάτων που παρατηρούνται στη λειτουργία των υφιστάμενων δομών.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν βουλευτές επρόσωποι Υπουργείων, επαγγελματίες ψυχικής υγείας δημοσίων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα στα τηλέφωνα: 210 7289713 και 210 7289817.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
“Παιδί με προβλήματα Ψυχικής Υγείας:
Το δικαίωμα στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση”

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009, 9:00 -14:30.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνηγόρου του Πολίτη (Χατζηγιάννη Μέξη 5, 3ος όροφος).

Πρόγραμμα Ημερίδας
8:30 - 9:00 Προσέλευση
9:00 - 9:30 Χαιρετισμοί
Γ. Καμίνης, Συνήγορος του Πολίτη
Μ. Σαλμάς, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δ. Γεωργιάδης, Πρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος (Π.Ε.Ε. - ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε.)
9:30 -10:00 «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στον τομέα της ψυχικής υγείας»
Γ. Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
10:00 -10:00 «Οι ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών και η ανάπτυξη υπηρεσιών στην Ελλάδα»
Ι. Τσιάντης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής
10:30 -11:00 Ερωτήσεις, συζήτηση
11:00 -11:30 Διάλειμμα
11:30 -12:15 «Ποιος υπηρετεί το Άσυλο;»
Ε. Τσανίρα, Διευθύντρια Β’ Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Π.Ν.Α.
«Η ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών τμημάτων σε γενικά νοσοκομεία»
Σ. Καραγιάννη, Διευθύντρια Δ’ Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Π.Ν.Α.
12:15 -13:00 «Μονάδες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.):
Παρούσα κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές»
1. Θεραπευτικός Ξενώνας Εφήβων «Ίρις»
Μ. Σαραφίδου, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
2. Κέντρο Ημέρας Εφήβων «Ωρίωνας»
Ε. Σταύρου, Παιδοψυχίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
3. Ξενώνας Παιδιών Ψυχικά Ασθενών Γονέων «Μελία»
Φ. Γκιζάρη, Παιδοψυχίατρος
4. Γραμμή Σύνδεσμος για την Ψυχοκοινωνική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου «801 801 1177»
Β. Βασιλοπούλου, Ψυχολόγος
13:00 -13:20 Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Το Περιβολάκι»
Ο. Μαράτου, Επιστημονική Υπεύθυνη για «Το Περιβολάκι», Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
13:20 -13:40 Ξενώνας Εφήβων με Εναντιωματική Συμπεριφορά των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος
Ν. Αυγερινού, Επιστημονική Υπεύθυνη για τον Ξενώνα, Παιδαγωγική Σύμβουλος των Παιδικών Χωριών SOS
13:20 -13:40 Συζήτηση


update:
Το δελτίο τύπου με τα συμπεράσματα από την ημερίδα μπορείτε να τα "κατεβάσετε" σε μορφή pdf (κλικ εδώ)

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Διαμαρτυρία της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ»


Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει τη διάλυση των κοινοτικών δομών χωρίς διακρίσεις. Από αυτή την “επιχείρηση” δεν γλύτωσε ούτε η τρίτη ηλικία:
 
ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ»

 Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι αύριο 4/2/2009 το προσωπικό της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 8.30 το πρωί για τη διεκδίκηση των 6 (έξι ) μισθών που του οφείλονται από το Υ.Υ.Κ.Α.
 
Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία "Ο Νέστωρ" αναπτύσσει υπηρεσίες που σχετίζονται με την άνοια και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων. Λειτουργεί δυο Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία, ένα Κέντρο Ημέρας με εξωτερικά ιατρεία και μια Κοινωνική Λέσχη με ιατρική, ψυχολογική, νομική και συμβουλευτική υποστήριξη.
 
Προσοχή:
 
Το πρόβλημα της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας δεν το είδαμε στις ειδήσεις γι' αυτό μπορεί να μην είναι υπαρκτό. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ότι δεν υπάρχει στις ειδήσεις...απλά δεν υπάρχει! Δείτε και το σχετικό video:



Να σας θυμίσουμε τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου για την τρίτη ηλικία:

"Στεκόμαστε με σεβασμό σε αυτή τη γενιά που προσέφερε τόσα πολλά και που δεν ζητάει τίποτα παραπάνω από την αγάπη, τη φροντίδα, τη στοργή, την θαλπωρή, την αλληλεγγύη μας.
Ένα μήνυμα λοιπόν, παρουσίας και αγάπης προς τους απομάχους της ζωής, οι οποίοι με τη σειρά τους μας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα μέσα από τις εμπειρίες, τη σοφία και τη γνώση τους.
Λέω καμιά φορά, ότι ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη στάση μας απέναντι στις ειδικές ομάδες των συνανθρώπων μας που οι καταστάσεις, οι συνθήκες δεν τους έδωσαν τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμά τους στη ζωή όπως και εμείς."
http://www.mohaw.gr/ministry/deltia_tupou/Kalanta-3a7ristoygennon-ston-Ypoyrgo-Ygeias-kai

Και όλα αυτά μόλις πριν από ένα χρόνο!

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates